Pulau Pinang berharap dengan perkhidmatan bas percuma yang akan diperkenalkan bulan depan mampu jadi penyelesaian sementara terhadap kesesakan lalu lintas yang dihadapi oleh warga di pulau berkenaan, lapor The Sun.

Perkhidmatan yang dikenali sebagai Congestion Alleviation Transport (CAT) disediakan secara percuma dan dijadualkan bermula 1 April ini meliputi 12 kawasan utama – enam dibahagian pulau dan enam lagi di seberang. Kawasan-kawasan yang dimaksudkan ialah Alma, Ayer Itam, Balik Pulau, Batu Kawan, Bayan Baru, Bertam, Bukit Mertajam, George Town, Nibong Tebal, Seberang Jaya, Sungai Dua dan Tanjung Tokong.

Ahli majlis negeri yang bertanggungjawab terhadap pengurusan trafik, Chow Kon Yeow berkata perkhidmatan berkenaan yang disasarkan kepada pengguna bas sedia ada, pengguna baru, pelajar, pekerja dan pelancong diharap dapat mengurangkan kesesakan harian yang dihadapi.

Menurut Pengurus Kanan Rapid Penang, Osman Amir, pendekatan ‘Hub & Spoke’ yang digunakan itu akan membolehkan bas-bas melalui semua hentian yang ditetapkan dalam kadar yang lebih kerap, meliputi kawasan yang sebelum ini tiada perkhidmatan bas dan meningkatkan penggunaan pengangkutan awam.

Rancangan untuk memperkenalkan perkhidmatan bas percuma itu bermula sejak 2014 lagi, dan kerajaan negeri telah berbincang dengan Rapid Penang milik Prasarana untuk menjadikannya kenyataan. Rapid Penang menyediakan 52 bas untuk projek CAT berkenaan, dan tempoh operasi adalah dari 6 pagi hingga 10 malam.