Tidak lama lagi Ford bakal memperkenalkan sistem integrasi bagi membolehkan aplikasi navigasi Waze untuk “dipancarkan” ke skrin sistem infotaimen SYNC 3 jenama berkenaan, menurut laporan The Verge. Usaha berkenaan akan membolehkan skrin pemain utama tersebut mendapatkan akses penuh terhadap Waze, termasuk peta serta informasi berkenaan trafik semasa, halangan, amaran polis dan lain-lain.

Bagi membolehkan ia berfungsi, pengguna perlu mempunyai aplikasi Waze pada telefon yang mempunyai iOS 11.3 (atau terkini) dan juga sistem SYNC 3 versi 3.0 (atau terkini). Waze tidak akan berfungsi menerusi Apple CarPlay (kerana Apple mahukan anda menggunakan Apple Maps), sebaliknya akan beroperasi menerusi SYNC 3 melalui AppLink Ford – sistem dari Ford sendiri yang beroperasi seakan CarPlay.

Menurut The Verge lagi, ketika anda menggunakan sistem ini, Waze perlu untuk beroperasi pada telefon, dan ia akan memancarkan aplikasi tersebut ke skrin SYNC 3 menerusi Ford Applink, dan bukan bersepadu sepenuhnya dengan Apple CarPlay. Sistem tersebut kini dalam peringkat ujian beta dan dilaporkan mengalami sedikit masalah, namun dijangka akan diselesaikan pada peringkat ujian seterusnya.

“Selain itu, ikon-ikon adalah besar dan berwarna-warni. Interface adalah ringkas untuk memberikan navigasi, dan ia juga berfungsi dengan kawalan suara,” menurut laporan berkenaan. Setakat ini, hanya pengguna Android yang boleh menggunakan sistem ‘screen mirroring’ untuk menggunakan Waze pada skrin infotainmen mereka.

Sehingga Mei 2017, Malaysia merupakan pengguna Waze paling tinggi di rantau ASEAN. Jadi penghasilan sistem ini untuk pengguna iOS semestinya sangat releven di negara kita.