Kerajaan negeri Pulau Pinang hari ini melancarkan satu lagi perkhidmatan bas percuma di bawah program Congestion Alleviation Transport (CAT) di sekitar Georgetown untuk membantu meredakan kesesakan lalu lintas di kawasan berkenaan.

ADUN Komtar, Teh Lai Heng yang juga merupakan setiausaha politik kepada Ketua Menteri berkata, tiga buah bas digunakan untuk perkhidmatan itu, bagi 12 laluan yang telah dikenal pasti – dikenali sebagai CAT George Town 2 – dari pukul 6 pagi hingga 11 malam setiap hari, lapor Bernama.

“Laluan lapan kilometer yang bermula dan berakhir di Terminal Bas Komtar akan melalui Jalan Penang, Jalan Utama, Jalan Pangkor, Jalan Sultan Ahmad Shah, Jalan Larut, Jalan Anson, Jalan Perak, Jalan MacAlister dan Jalan Dr Lim Chwee Leong dengan kekerapan setiap 20 minit, bergantung kepada trafik.

“Kami akan bermula dengan tiga buah bas dahulu dan akan menambah bilangan itu sekiranya ada peningkatan permintaan daripada pengguna,” ujar Teh. Sebelum ini, kerajaan negeri P. Pinang telah memperkenalkan perkhidmatan bas percuma meliputi kawasan Air Itam, Balik Pulau, Bukit Mertajam dan Nibong Tebal.

Antara laluan yang akan dilancarkan bagi perkhidmatan sama kelak ialah Batu Kawan, Pulau Tikus/Tanjung Tokong, Bertam, Bayan Baru, Alma, Sungai Dua (USM) dan Seberang Jaya.