PLUS Malaysia Berhad (PLUS) memaklumkan lorong perlahan di beberapa lokasi di Jambatan Pulau Pinang akan ditutup secara berperingkat sehingga 30 Ogos ini. Ini adalah bagi kelancaran kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan rutin struktur bawah jambatan tersebut yang sedang dilaksanakan.

Kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan rutin itu dilaksanakan di antara jam 11 pagi hingga 3 petang setiap hari, kecuali hari Sabtu, Ahad dan Cuti Kelepasan Am.

PLUS juga ingin menjelaskan bahawa kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaran rutin ini adalah tidak berkaitan dengan kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan berjadual kabel Jambatan Pulau Pinang yang telah pun tamat pada 31 Julai lalu.

Dalam masa yang sama, semua pengguna Jambatan Pulau Pinang dinasihati supaya merancang perjalanan dan mematuhi semua papantanda serta arahan yang dikeluarkan. Pengguna juga dinasihatkan supaya mengikuti laman Twitter PLUSTrafik ataupun memuat turun aplikasi PLUS Mobile App untuk mendapatkan maklumat trafik terkini di Jambatan Pulau Pinang serta semua lebuh raya kendalian PLUS.