Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ dan AMG GLC 63 S Coupe 4Matic+ dilancarkan di Malaysia – dari RM916k

Mengiringi pengenalan model SUV prestasi Mercedes-AMG G63 2019 untuk pasaran Malaysia yang dilancarkan secara rasmi hari ini ialah dua lagi model dalam siri prestasi sama; AMG GLC 63 S 4Matic+ dan juga AMG GLC 63 S Coupe 4Matic+. Harga jualan masing-masing ialah RM915,888 dan RM933,888

Kedua-dua model ini menggunakan enjin 4.0 liter Bi-turbo V8 petrol dengan janaan 503 hp pada 5,500-6,250 rpm dan 750 Nm tork dari 1,750 hingga 4,500 rpm. Ia digandingkan dengan transmisi AMG Speedshift MCT sembilan-kelajuan serta sistem pacuan semua roda AMG Performance 4Matic+. Ini membolehkan pecutan 0-100 km/j dicapai hanya dalam masa 3.8 saat – ia 1.1 saat lebih pantas berbanding model GLC 43. Kelajuan maksimum dihadkan secara elektronik kepada 270 km/j.

Sistem AMG Dynamic Select hadir dengan empat mod pemanduan – Comfort, Sport, Sport Plus dan Individual. Sistem ekzos pula menggunakan unit AMG Performance yang khusus. Untuk menampung angka prestasi yang besar ini, ia hadir bersama sistem brek komposit prestasi tinggi serta limited-slip differential pada gandar belakang.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ dan AMG GLC 63 S Coupe 4Matic+ dilancarkan di Malaysia – dari RM916k

Dari aspek kemasan luaran, kedua-dua model ini dilengkapi dengan perincian yang sama. Paling utama ialah penggunaan rim 21-inci AMG, tingkat kemasan AMG Night Package, sistem lampu Multibeam LED dengan lampu tinggi adaptif serta sunroof. Rekaan gril Panamericana, bampar lebih sporty dengan bukaan udara lebih luas, diffuser belakang serta spoiler pada bumbung antara sentuhan unik model ini.

Ruang kabin juga dilengkapi dengan perincian khusus AMG, sebagai contoh stereng AMG Performance dengan balutan gentian mikro Dinamica serta tempat duduk sport balutan kulit Nappa. Begitu juga dengan tali keledar merah, kulit Artico hitam pada bahagian papan pemuka, kemasan gentian karbon dan aluminium AMG serta pelapik bawah pintu (door sill) yang juga khusus AMG.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ dan AMG GLC 63 S Coupe 4Matic+ dilancarkan di Malaysia – dari RM916k

Kelengkapan lain antaranya termasuk sistem kawalan penghawa dingin dwi zon Thermotronic, tempat duduk kuasa elektrik dengan sokongan lamdar serta fungsi memori dan pemanas, COMAND Online dengan touchpad, sistem audio Burmester, head-up unit dan operasi tanpa kunci.

Bagi sistem keselamatan, ciri standardnya termasuk kamera 360-darjah, pakej Driving Assistance, Distance Pilot DISTRONIC dengan Steering Pilot, bantuan aktif mengekalkan lorong, bantuan aktif titik buta aktif, bantuan aktif brek dengan silang-trafik, bantuan aktif parkir serta sistem PRE-SAFE. Layari CarBase.my untuk perincian lanjut model-model Mercedes-AMG GLC 63 dan Mercedes-AMG GLC 63 Coupe di Malaysia.

Mercedes-AMG GLC 63

Mercedes-AMG GLC 63 Coupe