Pasukan factory Ducati dalam perlumbaan MotoGP menjadi antara pasukan terawal yang mendedahkan jentera musim baru mereka, dan kini, dengan penaja utama baru, pasukan tersebut akan dikenali sebagai Mission Winnow Ducati. Mission Winnow ini sebenarnya adalah satu jenama milik Philip Morris International (PMI).

Sinonim dengan Ducati, jentera Desmosedici GP19 yang akan digunakan oleh pasukan ini dicat dengan warna merah yang kelihatan seperti lebih gelap berbanding sebelum ini, dan kebanyakan pelekat penaja lain menggunakan warna putih. Untuk pelumba, khidmat Andrea Dovizioso terus digunakan, dan beliau akan disertai oleh Danilo Petrucci yang sebelum ini berlumba dalam pasukan persendirian.

“Berlumba sentiasa menjadi sebahagian daripada DNA Ducati. Penyelesaian dan kepakaran yang dikumpul dalam litar menunjukkan satu aset yang berkait terus dengan barisan produk kami, dan projek MotoGP ini adalah penting supaya kami dapat menghasilkan model yang lebih berkemampuan, mengujakan dan selamat untuk ditunggang oleh penggemar Ducati,” kata ketua pegawai eksekutif Ducati Motor Holding, Claudio Domenicali.

Pengurus kanan Ducati Corse, Luigi Dall’Igna pula memberitahu beliau yakin sekarang beliau mempunyai pasukan yang betul untuk mengoptimakan sumber pembangunan jentera yang digunakan, selain sentiasa meletakkan sasaran yang tinggi dan berhasrat membawa gelaran juara MotoGP balik ke Borgo Panigale.

Perlumbaan pertama MotoGP hanya akan berlangsung pada 10 Mac di Qatar, tetapi pasukan ini akan membuat penampilan di sesi ujian di Litar Sepang dari 6 hingga 9 Januari ini. Kami juga nanti akan memuat naik gambar yang diperoleh daripada sesi ujian ini.