Baru-baru ini ada khabar angin mengatakan bahawa Toyota dan Subaru tidak akan meneruskan projek untuk model 86 dan BRZ generasi seterusnya. Menurut laman Japanese Nostalgic Car, tabloid automotif Jepun Best Car melaporkan bahawa Toyota dan Subaru tidak akan bekerjasama pada masa akan datang, yang mungkin akan menyebabkan kedua-dua kereta tersebut lenyap dari pasaran.

Khabar angin ini nampaknya agak bertentangan dengan visi boss Toyota, Akio Toyoda yang mahukan kereta sport ‘tiga beradik’ Toyota kembali ke bilik pameran, seperti Supra, Celica dan MR2 pada era 90’an. Buat masa sekarang, Toyota telah mempunyai ‘Abang Ngah’ Toyota 86 dan ‘Abang Long’ Toyota GR Supra A90 yang baharu sahaja didedahkan, sementara ‘adik bongsu’ untuk projek ini masih lagi belum jelas.

Toyota masih lagi berteka-teki adakah mereka akan menghasilkan Celica atau MR2/MR-S generasi baharu untuk mengisi satu lagi ruang kosong, dan sekiranya 86 tidak diteruskan, sasaran ini akan menjadi semakin sukar. Tambahan pula, Supra A90 juga dipasarkan dengan varian paling asas menerima enjin 2.0 liter empat silinder turbo berkuasa 197 PS/320 Nm yang mungkin akan menyebabkan konflik pasaran dengan Toyota 86 dijana enjin boxer 2.0 liter NA berkuasa 205 hp/211 Nm.

Untuk mengetahui situasi sebenar, laman Motor1.com terus menghubungi Toyota dan mendapat pengesahan bahawa Toyota 86 akan terus dibangunkan untuk generasi seterusnya.

“Seperti yang Akio Toyoda katakan ketika pendedahan Supra 2020, Toyota komited untuk menghasilkan kenderaan yang mengujakan, termasuk kereta sport. 86 telah berada dalam keluarga Toyota sejak 2013 dan kami merancang untuk terus menjadikannya sebagai sebahagian dari barisan kereta sport Toyota,” kata jurucakap Toyota kepada laman Motor1.com.

Jadi jelas Toyota 86 setakat ini masih ‘selamat’ dari ditidurkan, dan saya sendiri sebenarnya lebih teruja yang mana akan menjadi pilihan Toyota selepas ini – Celica GT-4 atau kereta sport enjin tengah Toyota MR2?