Selepas berakhirnya tempoh waranti, kebanyakkan pengguna akan beralih untuk menyelenggara kenderaan mereka dari pusat 3S/4S bertauliah pengeluar kepada bengkel biasa bukan? Kebiasaannya setelah menghantar ke bengkel-bengkel sebegini, berberapa masalah akan muncul antaranya tidak mempunyai pusat sehenti untuk semua kerja pembaikan (contohnya tayar, pendawaian dan pembaikan panel badan), tidak mempunyai rekod servis, dan kenderaan tidak diselenggara menggunakan jadual penyelenggaraan yang betul.

Oleh itu, Institut Automotif Robotik dan IoT Malaysia (MARii) hadir dengan satu inisiatif – memperkenalkan model perniagaan baharu yang digelar sebagai Bengkel Bersepadu (Intergrated Workshop atau I-Workshop). Selain dari menempatkan segala jenis perkhidmatan servis dan pembaikan automotif di bawah satu bumbung, I-Workshop turut menampilkan ciri unik dengan menggunakan sistem cloud sebagai pengkalan data untuk beroperasi.

Jaringan maklumat dari cloud berkenaan bukan sahaja dapat menguruskan hal-hal seperti tempahan servis pelanggan, sistem giliran nombor, iventori alat ganti dan pembayaran, malah data-data teknikal juga dapat dikongsi pada semua jaringan bengkel-bengkel berkenaan seperti buletin servis dan jadual penyelenggaraan spesifik untuk tiap-tiap model kenderaan, sama seperti pusat-pusat servis 3S/4S bertauliah.

“Hari ini pemilik kereta mempunyai akses lebih baik terhadap informasi penyelenggaraan kenderaan, diberi lebih banyak pilihan servis dan mempunyai jangkaan lebih tinggi untuk kualiti servis. Jangkaan-jangkaan ini dalam pengalaman pelanggan, sebab utamanya adalah kerana peningkatan dalam aplikasi e-komersil yang telah mengganggu cara perniagaan selepas jualan yang dijalankan,” jelas CEO MARii, Dato Madani Sahari.

Model perniagaan I-Workshop ini secara rasmi telah dilancarkan hari ini, bertempat di bengkel pertama dalam rangkaian tersebut dan juga rakan teknikal MARii dalam projek berkenaan – MAG Auto Garage (Magtech) yang terletak di Senawang, Negeri Sembilan. Selepas Magtech, rangkaian ini akan dibuka dan dijalankan oleh ramai lagi usahawan di Melaka, Kedah, Sabah, Sarawak dan di negeri-negeri lain seluruh Malaysia.

Seperti yang dinyatakan tadi, bengel-bengkel di bawah jaringan I-Workshop berkenaan akan beroperasi dengan cloud yang sama. Bermaksud sekiranya bulan ini anda menghantar kereta anda diservis di Melaka, bulan hadapan sekiranya anda datang ke satu lagi rangkaian di Kedah, mereka turut akan mengetahui rekod servis anda sebelum itu – sama seperti wakil-wakil servis pengedar rasmi sebenar.

Para mekanik dan foreman juga akan berkongsi masalah dan cara penyelesian bagi pembaikkan-pembaikkan tertentu dalam cloud berkenaan, bagi memudahkan kerja-kerja pembaikkan akan datang sekiranya masalah yang sama dihadapi oleh mekanik lain, di jaringan I-Workshop yang lain.

Magtech Senawang ini walaupun bukan bengkel di bawah mana-mana pengeluar rasmi, ia bukanlah bengkel yang dikategorikan sebagai bengkel ‘pokok ceri’. Selain dari aktiviti menala enjin-enjin perlumbaan, Magtech turut menggunakan mesin Dyno milik mereka sendiri untuk membuat kerja-kerja diagnos masalah pada kereta-kereta biasa.

Menurut CEO Mag Group, En Zamani Baharom, penggunaan mesin Dyno dari Dyno Dynamics buatan Australia berkenaan bukan sahaja akan memaparkan segala maklumat-maklumat ‘on-board diagnosis’ ketika enjin sedang beroperasi dan memudahkan kerja-kerja mengesan masalah, malah ia juga lebih selamat bagi mengelakkan kemalangan atau breakdown berlaku di atas jalan raya sebenar ketika mekanik sedang melakukan tanggung jawab mereka.

Magtech bukan sahaja mempunyai mesin Dynometer untuk kereta sahaja, malah mereka turut mempunyai mesin yang sama untuk kegunaan motosikal, dan Mag Group merupakan pengedar tunggal Dynometer berjenama Dyno Dynamics berkenaan di Malaysia, Singapura dan Brunei. Kesemua jaringan I-Workshop kelak bakal menggunakan teknologi yang sama.

Selain dari mesin Dyno dan juga kelengkapan pembaikkan yang lain, Magtech turut mempunyai divisi kejuruteraan mereka sendiri di dalam bangunan yang sama. Ini bermaksud sekiranya kerja-kerja kejuruteraan semula perlu dilakukan contohnya meratakan semula kepala silinder enjin yang telah bengkok, merapatkan semula kedudukan injap atau membuat kerja-kerja sandblast untuk membersihkan kembali komponen-komponen lama, ia tidak perlu dihantar ke pihak ketiga kerana mereka mampu melakukannya sendiri.