Bagi memberikan lebih kemudahan kepada pengguna motosikal, Petronas Sprinta hari ini telah melancarkan bengkel servis bergerak, yang dikatakan adalah yang pertama di dalam negara. Melalui bengkel bergerak ini, pemilik motosikal boleh mendapatkan penukaran minyak enjin dan penapis minyak, bergantung kepada model.

Bengkel bergerak Petronas Sprinta ini akan diletakkan di acara permotoran yang melibatkan motosikal seperti motor show, acara perkumpulan (gathering) dan acara lain seperti Cub Prix. Semasa acara ini, pemilik boleh membawa motosikal mereka, untuk diservis oleh mekanik terlatih, dan mengambil masa sekitar lapan minit.

Inisiatif terbaru Petronas Sprinta ini dilancarkan oleh ketua pegawai eksekutif Petronas Dagangan, Datuk Sri Syed Zainal Abidin, dan ia dibina atas sebuah kontena 20 kaki, yang juga boleh memberikan pelanggan suasana yang selesa sementara menunggu servis dijalankan.

Sementara itu, satu pertandingan khas bersempena dengan musim MotoGP 2019, iaitu Petronas Sprinta Bonanza 2019 turut dilancarkan dalam acara sama. Pertandingan ini dijalankan dari 11 Mac hingga 30 September, dengan hadiah yang bernilai sehingga RM300,000, termasuk hadiah utama sebuah Yamaha R6 dengan rekaan pasukan lumba Petronas Yamaha SRT dan hadiah kedua Yamaha YZF-R25.

Turut ditawarkan adalah pelbagai lagi hadiah lain termasuk barangan rasmi Petronas Sprinta. Maklumat lanjut boleh didapati melalui laman web mymesra.com.my.