Permulaan bagi 2019 telah menampakkan langkah yang yang kian cemerlang buat Perodua apabila berjaya merekodkan jualan hampir 37,400 kenderaan dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini. Sekaligus meningkat sebanyak sebanyak 7.3% berbanding 34,800 kenderaan yang dijual pada tempoh yang sama sebelumnya – disebabkan permintaan yang tinggi untuk hampir kesemua modelnya.

Dalam dua bulan pertama tahun ini, Perodua menjual sekitar 15,000 unit Myvi, 10,100 unit Axia, 5,900 unit Bezza, 3,600 unit Aruz dan 2,700 unit Alza, manakala dari segi pengeluaran, 36,500 kenderaan telah dikeluarkan – hampir 6.2% lebih daripada 34,375 unit dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Menurut Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Dato’ Dr Zahari Husin, peningkatan prestasi jualan adalah hasil daripada usaha syarikat untuk menambahbaik masa penghantaran.

Katanya lagi, “Sementara menunggu laporan bahagian pasaran daripada Persatuan Automotif Malaysia (MAA), kami menganggarkan bahawa bahagian pasaran kami setakat tahun ini adalah 41%. Sementara itu, SUV tujuh tempat duduk terbaharu kami, Aruz, terus meraih pesanan yang memberangsangkan dengan lebih daripada 13,000 tempahan diterima sejak awal Januari.”

Zahari turut menambah, disebabkan permintaan Aruz yang semakin meningkat, pihaknya telah menyelaraskan operasi pengeluaran dalam usaha untuk mengurangkan masa menunggu bagi model SUV tersebut dan ia akan diteruskan juga pada bulan Mac. Pada masa ini, kira-kira 85% daripada tempahan adalah untuk varian tertinggi AV.