Projek kereta nasional ketiga yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memang banyak menerima kritikan daripada pelbagai pihak sejak ia diutarakan pada Jun tahun lalu. Walau bagaimana pun, kritikan tersebut tidak membunuh semangat Tun Mahathir untuk meneruskan hasratnya.

Malah menerusi laporan Berita Harian, beliau telah menempelak pihak yang mengkritik hasrat kerajaan untuk memperkenalkan projek berkenaan. Katanya, hasrat mewujudkan jenama kereta nasional baharu bertujuan mempelajari teknologi kejuruteraan automotif terkini.

“Orang fikir kereta kita tidak bagus, jangan beli kereta Malaysia, sebaliknya beli kereta buatan asing. Mereka kata jangan buat kereta nasional ketiga, ia tidak bagus. Awak lihat, adakah mereka lihat teknologi yang terbabit di sini? Enjin yang digunakan?

“Rakyat Malaysia sangka mereka tahu semua, tidak mahu kereta (nasional) ketiga, hanya merugikan kata mereka, tapi mereka tidak tahu apa-apa. Mereka tidak tahu langsung mengenai kejuruteraan automotif. Sebab itu, kita ingin memperkenalkan kereta nasional ketiga untuk belajar mengenainya,” katanya kepada pemberita semalam.

Beliau turut berkata, China boleh mengecapi kemajuan dalam masa singkat kerana negara itu terbuka untuk menerima langkah menceburi industri automotif. “Kita lihat bagaimana China berkembang dalam industri automotif dalam jangka masa yang pendek kerana mereka terima industri automotif,” katanya.