Baru-baru ini terdapat ura-ura mengatakan kerajaan akan melaksanakan dasar Tempoh Jangka Hayat Kenderaan (ELV). Walau bagaimana pun, hari ini, kenyataan terbabit disangkal oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook, yang menurutnya kerajaan tidak bercadang untuk menimbang pelaksanaan dasar tersebut yang mewajibkan kenderaan lama lulus pemeriksaan sebelum dapat memperbaharui insurans dan cukai jalan.

Memetik laporan Bernama, Loke berkata, walaupun ada kajian dilakukan mengenai perkara itu sebelum ini, namun kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan dasar ELV tersebut.

“Orang ramai tidak perlu bimbang kerana selain belum ada dasar seperti ELV, kerajaan juga tidak bersedia menimbang dasar seperti itu,” katanya yang mengulas laporan akhbar berbahasa Cina yang memetik kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automatif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) Datuk Madani Sahari bahawa kerajaan dijangka mengumumkan semakan dasar kereta nasional pada suku kedua tahun ini dan mempromosikan ELV.

Loke turut berkata, dasar semasa ialah mewajibkan semua jenis kenderaan tanpa mengira usia, menjalani pemeriksaan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer sekiranya gagal memperbaharui cukai jalan melebihi tempoh setahun. Ini adalah sebahagian proses mengaktifkan semula cukai jalan dan insurans kenderaan.