Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengutip pendapatan berjumlah RM4.23 bilion bagi tahun lalu, yang merangkumi perolehan daripada pembaharuan cukai jalan, jelas Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, seperti dilaporkan The Star.

Hasil kutipan pembaharuan cukai jalan menyumbang sebanyak 69% daripada jumlah berkenaan, mencatatkan peningkatan 3.32% berbanding tahun 2017. “Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada pegawai-pegawai JPJ di atas usaha mereka selama ini,” ujar Anthony di dalam ucapan sempena sambutan ulang tahun ke-73 JPJ. Beliau juga memaklumkan bahawa JPJ menjadi satu daripada empat jabatan yang memperoleh pendapatan paling tinggi, selain Kastam, LHDN dan Imigresen.

“Dalam usaha untuk mengekalkan perkhidmatan cemerlang untuk rakyat, JPJ perlu memastikan perkhidmatannya melangkaui jangkaan orang-ramai. Mereka perlu mengambil tindakan pantas, mempunyai dasar yang anjal serta memanfaatkan kemudahan teknologi terkini,” tambah beliau. Tahun ini JPJ mensasarkan kutipan pendapatan sebanyak RM4.3 bilion.