Sudah menjadi trend di seluruh dunia, kereta-kereta sport JDM kini mendapat perhatian luar jangkaan, di mana harganya semakin hari semakin naik. Ini mendorong berberapa pengeluar dari Jepun untuk menjalankan pelbagai program untuk membantu pemilik-pemilik kereta sedemikian bagi merestorasi semula kereta mereka, dan yang terbaharu, Toyota mengumumkan bahawa mereka akan memproduksi semula alat-alat ganti untuk Toyota Supra generasi ketiga (A70) dan generasi keempat (A80).

Program berkenaan digelar sebagai “GR Heritage Parts Project” dan telah diumumkan oleh presiden Gazoo Racing Company ketika berlangsungnya festival bagi meraikan kemunculan rasmi Toyota GR Supra generasi kelima di Jepun baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, senarai komponen-komponen dan juga tarikh sebenar bila ia akan mula diedarkan masih lagi belum jelas. “Kami tidak boleh menjawab nama-nama spesifik bagi komponen-komponen tersebut buat masa sekarang, tetapi kami akan memastikan setiap usaha untuk memenuhi jangkaan pemilik,” kata Tomoyama.

Di Jepun, kereta-kereta lama perlu untuk lulus ujian yang dijalankan oleh pihak berkuasa bagi memastikan ia selamat bagi digunakan di atas jalan raya, dan ia menjadi antara sebab mengapa pengeluar-pengeluar hadir dengan program-program sebegini.

Pada 2017, Mazda telah membuat pengumuman program restorasi kilang bagi model roadster Miata MX-5 generasi pertama, dan unit pertama untuk program tersebut telah siap pada September tahun lalu.

Manakala Nissan menerusi sayap perlumbaannya, Nismo, mengumumkan program Nismo Heritage Parts pada November 2017 bagi menghasilkan semula alat-alat ganti untuk ‘Godzilla’ Nissan Skyline GT-R R32. Kemudian pada November tahun lalu, program ini dikembangkan lagi untuk Skyline GT-R R33 dan R34, dan paling mengejutkan pada Mac tahun ini ia turut memproduksi semula enjin ‘kosong’ RB26DETT yang menjana ketiga-tiga Skyline GT-R berkenaan.