Generasi pertama roadster Mazda MX-5 (dikenali dengan kod casis NA) kini telah pun berusia 28 tahun, namun kereta berkenaan kebanyakkan masih lagi dipandu dan disayangi pemilik-pemiliknya. Oleh itu, Mazda telah mengumumkan khidmat restorasi model berkenaan di Jepun bagi membolehkan pemilik-pemilik roadster asli berkenaan menyegarkan kembali kereta mereka dan boleh dipandu lebih lama lagi.

Menurut Mazda, khidmat berkenaan melibatkan dua servis iaitu proses restorasi dan juga pembekalan semula komponen alat ganti, disasarkan untuk membolehkan pelanggan mereka memandu MX-5 NA dalam tempoh masa lebih lama.

Untuk restorasi, Mazda akan mengembalikan kereta-kereta pelanggan hampir kepada keadaan asalnya seperti baharu dahulu. Syarikat berkenaan akan mula menerima kemasukan bermula tahun ini dan akan memulakan servis tersebut pada 2018. Mazda akan berjumpa terus dengan pelanggan dan akan menjalankan servis mengikut status dan keperluan sesebuah kereta tersebut.

Semua kerja-kerja berkenaan akan dijalankan di fasiliti Mazda sendiri, dan jenama berkenaan merancang untuk mewujudkan garaj kereta klasik yang diiktiraf dengan sijil dari TÜV Rheinland Japan Co., Ltd. bagi membolehkan mereka menghasilkan kerja restorasi berkualiti tinggi untuk pelanggan.

Untuk pembekalan semula komponen alat ganti pula, Mazda bakal memproduksi semula alat-alat ganti asli Roadster tersebut dan jualannya akan bermula pada tahun 2018. Antara komponen yang akan dihasilkan semula tersebut termasuk tayar Bridgestone SF325 dengan saiz asal 185/60R14, tombol gear dan juga stereng kayu dari Nardi dan juga bumbung soft top dengan rekaan fabrik vinil sama seperti rekaan asal model tersebut.

Mazda berharap dengan segala usaha yang mereka jalankan ini, ia akan menggembirakan pemilik-pemilik Roaster MX-5 NA serta mewujudkan hubungan istimewa antara jenama berkenaan dan pelanggannya.