Dah tengok video Toyota Corolla Sport yang ditala oleh TOM’S tempoh hari? Nah, hari ini mari kita tonton pula video Corolla hatchback generasi baharu dari satu lagi penala ‘otai’ dari Jepun iaitu HKS.

Sama seperti TOM’S Corolla Sport, hatchback sentuhan HKS ini juga adalah dari versi Corolla Sport Hybrid, dijana enjin 2ZR-FXE 1.8 liter bersama sistem hibrid THS II. Namun, HKS tidak memadankan kit badan, tetapi hanya direndahkan dengan suspensi boleh laras Hipermax GT4 bersama set rim Advan Racing GT dan tayar Yokohama Advan Fleva.

Kemudian, penapis udara asal ditukar dengan unit yang mempunyai aliran lebih telus HKS Super Air Filter. Paling menarik adalah sistem ekzos HKS Legamax Sport, dengan muffler dua tip keluar pada bahagian tengah bampar belakang yang bukan sahaja nampak lebih agresif, tetapi turut menghasilkan bunyi yang jauh lebih garang.

Kesemua peralatan ini bukan hanya untuk model hibrid, malah turut boleh dipadankan untuk model varian paling asas JDM dengan enjin 8NR-FTS 1.2 liter turbo berkuasa 116 PS/185 Nm.

Selain dari komponen yang ditunjukkan dalam video, HKS turut menghasilkan peralatan prestasi tinggi lain untuk Corolla hatchback generasi baharu ini seperti pengawal boost turbo elektronik (untuk model 1.2L Turbo) HKS Power Editor dan HKS OB-Link yang boleh memaparkan maklumat-maklumat OBD ke peranti Android.