Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) bakal memperkenalkan tempat duduk kelas perniagaan bagi perkhidmatan Electric Train Service 2 (ETS2) bermula bulan hadapan. Ketua Pegawai Eksekutif KTMB, Mohd Rani Hisham Samsuddin menjelaskan, gerabak kelas perniagaan itu merupakan satu daripada enam gerabak ETS2 yang direka untuk penumpang yang mahukan lebih keselesaan ketika dalam perjalanan, lapor Bernama.

“Ia akan melibatkan ruang tempat duduk yang lebih luas dan selesa dengan pelayan khas; ini berbeza daripada gerabak biasa. Penumpang kelas perniagaan juga akan disediakan dengan kelengkapan perjalanan lain seperti kit kembara, Video-on-Demand (VoD) dan slot USB,” menurut kenyataan rasmi beliau.

Tiket bagi perkhidmatan ini akan mula dijual pada 8.30 pagi, 12 September 2019 bagi perjalanan yang bermula dari tarikh 11 Oktober 2019. Harga promosi sempena pengenalan perkhidmatan ini ditetapkan pada kadar rata RM50 bagi perjalanan sehala untuk penumpang dewasa dari KL Sentral ke Ipoh, Perak, manakala bagi perjalanan KL Sentral ke Padang Besar, Perlis pula ialah RM112. Tempoh perjalanan sah bagi tawaran ini ialah dari 11 Oktober hingga 30 Nov 2019.

Sementara bagi penumpang warga emas, pesara kerajaan dan pasangan, orang kelainan upaya serta kanak-kanak berusia 4-12 tahun, mereka layak menerima potongan harga. Bayi tiga tahun ke bawah tidak akan dikenakan tambang.

Beliau berkata, tahun lalu perkhidmatan ETS mencatatkan seramai 3.91 juta penumpang. “Setakat Julai tahun ini, 2.15 juta orang telah menaiki ETS, dengan purata 10,400 penumpang sehari. Pengenalan ETS2 ini adalah selari dengan hasrat kerajaan untuk meningkatkan lagi jumlah pengguna terhadap perkhidmatan ini,” tambah Rani.

Maklumat lanjut tentang perkara ini boleh diperoleh dari laman web rasmi www.ktmb.com.my atau ktmberhad (Facebook), ktmbofficial (Instagram), @ktm_berhad (Twitter) atau hubungi pusat khidmat pelanggan 24-jam KTMB ditalian 03-22661200.