Dalam pembentangan Belanjawan 2020, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan kerajaan bakal memberikan diskaun tol sebanyak 18% di semua lebuhraya PLUS mulai tahun hadapan. Di mana ia bakal memberikan penjimatan kepada rakyat sebanyak RM1.13 bilion pada tahun 2020, dan RM43 bilion sehingga 2038.

Walau pun tiga syarikat konglomerat swasta iaitu RRJ Capital Ltd, Maju Holdings dan WIDAD Business Group (WBG) sedang berlumba-lumba untuk membeli syarikat konsesi PLUS Malaysia Berhad, buat masa ini, kerajaan masih belum membuat sebarang keputusan untuk menjualnya. Malah Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) selaku pemegang saham utama PLUS tidak berminat menjual aset syarikat konsesi tersebut.

Selain diskaun tol di lebuhraya PLUS, Lim turut mengumumkan kadar tol untuk kereta persendirian di Jambatan Sultan Abdul Halim Muádzam Shah (JSAHMS) atau Jambatan Kedua Pulau Pinang akan diselaraskan dengan kadar yang sama di Jambatan Pulau Pinang iaitu RM7. Kadar semasa bagi tol untuk kereta persendirian di JSAHMS selama ini ialah RM8.50. Ini bermakna ia bakal diturunkan sebanyak RM1.50 dan pastinya mengurangkan bebanan kewangan para pengguna yang sering berulang alik melalui jambatan berkenaan.