Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah memaklumkan sebanyak lebih 1.02 juta notis atas pelbagai kesalahan telah dikeluarkan sejak Januari hingga Oktober 2019. Daripada jumlah itu, sebanyak 212,158 saman dikeluarkan melibatkan kesalahan utama seperti melanggar lampu isyarat, melebihi had muatan, muatan berbahaya, tidak memakai tali pinggang keledar dan tidak memakai topi keledar.

“Kesalahan lain ialah memotong di garisan berkembar, memotong di sebelah kiri, menggunakan lorong kecemasan dan menggunakan telefon bimbit ketika memandu,” ujar Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Shaharuddin Khalid menerusi laporan Bernama.

Malam tadi, JPJ Kuala Lumpur dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Alam Sekitar serta Jabatan Keselamatan Jalan Raya turut mengadakan operasi bersepadu di Jalan Bangsar. Dalam operasi itu, sebanyak 2,450 kenderaan diperiksa dan 220 kenderaan diambil tindakan dalam operasi berkenaan.

“Selain itu, sebanyak 603 notis dikeluarkan dalam operasi ini melibatkan kesalahan tiada lesen memandu, cukai jalan tamat tempoh, cermin gelap, nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi dan lain-lain selain menyita 20 motosikal. Pada masa sama, enam lelaki berusia antara 15 hingga 50 tahun ditahan AADK selepas ujian saringan awal air kencing yang dilakukan didapati positif dadah,” katanya.