Toyota GranAce mula dijual di Jepun dengan 2 varian

Toyota GranAce mula dijual di Jepun dengan 2 varian

Selepas diperkenalkan di Australia sebagai Toyota Granvia, dan di Thailand sebagai Toyota Majesty, kini MPV mewah berasaskan van Toyota HiAce generasi baharu secara rasmi mula dijual di pasaran Jepun dikenali sebagai Toyota GranAce.

GranAce ini sebenarnya telah membuat kemunculan sulungnya di Tokyo Motor Show 2019 tempoh hari, dan kini mengambil tempat yang ditinggalkan oleh Toyota Grand HiAce pada pasaran berkenaan. Ia ditawarkan dalam dua varian iaitu versi tiga baris, enam tempat duduk yang digelar GranAce Premium dan empat baris, lapan tempat duduk GranAce G.

Granvia, Majesty dan GranAce berkongsi hampir semua rupa pada bahagian luaran dan dalaman. Ia nampak jauh lebih mewah dari HiAce standard, dan menghampiri status Alphard dan Vellfire dengan menampilkan lebih banyak kemasan krom terutama pada muka, sisi dan belakang, lampu hadapan LED dengan lampu nyalaan siang serta rim pelbagai jejari dengan kemasan dua-ton.

Toyota GranAce mula dijual di Jepun dengan 2 varian

GranAce diberikan pintu gelangsar berkuasa elektrik pada kedua-dua sisi badan, manakala dalam kabin ia hadir dengan ciri seperti captain seat ‘ottoman’ pada barisan kedua dengan jarak rel larasan yang panjang berkuasa elektrik, kemasan-kemasan dengan elemen kayu, upholsteri kulit serta sistem infotaimen Toyota Display Audio lengkap dengan sokongan Apple CarPlay dan Android Auto.

Juga seperti Majesty di Thailand, GranAce hanya diberikan satu pilihan enjin iaitu 1GD-FTV 2.8 liter turbo diesel (sama seperi trak pikap Toyota Hilux) berkuasa 164 hp/420 Nm. Ia digandingkan dengan kotak gear enam kelajuan-automatik untuk memacu roda belakang.

Dengan casis Hiace yang lebih maju dengan dibekalkan sistem suspensi jenis 4-link, secara tidak langsung memberikan bahagian belakang GranAce ini keselesaan yang mewah serta lebih kestabilan pemanduan. Ia juga diberikan penebat-penebat bunyi tambahan bagi memberikan aspek NVH yang lebih baik.

Untuk keselamatan, GranAce hadir dengan sistem brek ABS, VSC dan Traction Control,serta menerima pakej bantuan pemanduan Toyota Safety Sense yang terdiri dari sistem Amaran Pra-Pelanggaran, Amaran Keluar Lorong, Dynamic Radar Cruise Control, dan Lampu Tinggi Automatik Dinamik.

Ia turut diberikan sistem Intelligent Clearance Sonar dengan Sokongan Brek Parkir (objek tidak bergerak) yang akan membantu anda untuk mengurangkan atau mengelak kerosakan akibat pelanggaran ketika pemanduan halaju rendah, contohnya di kawasan parkir.

Enam warna ditawarkan Toyota untuk GranAce JDM ini termasuk warna White Pearl Crystal Shine. Ia disasarkan untuk dijual sebanyak 600 unit setiap bulan dalam pasaran Jepun sahaja.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required