Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) telah mengumumkan, sempena dengan sambutan ambang Tahun Baharu 2020 yang bakal berlangsung malam ini, waktu operasi rangkaian rel transit dan bas Rapid KL akan dilanjutkan bagi memenuhi keperluan orang ramai yang menghadiri sambutan itu.

Di mana ia melibatkan 13 stesen rel transit LRT (Light Rail Transit ), MRT (Mass Rapid Transit), Monorel, BRT (Rapid Transit Bus) serta 14 laluan bas Rapid KL dan perantara MRT.

Stesen yang akan dilanjutkan perkhidamatan sehingga 1.30 pagi itu ialah LRT Laluan Kelana Jaya melibatkan stesen USJ 7, Pasar Seni, Masjid Jamek, KLCC dan Ampang Park, manakala untuk Laluan Ampang/Sri Petaling melibatkan stesen Bandaraya dan Masjid Jamek.


Klik untuk besarkan

Bagi laluan MRT Laluan Sungai Buloh pula stesen terlibat ialah Kajang: Pasar Seni, Bukit Bintang, Maluri, Mutiara Damansara, manakala bagi Laluan Monorel Kuala Lumpur melibatkan stesen Bukit Bintang dan BRT Laluan Sunway membabitkan Sunway Lagoon.

Manakala stesen lain akan menamatkan operasi seperti biasa tetapi penumpang masih boleh keluar dari stesen berkenaan bagi meneruskan perjalanan.

Bagi bas Rapid KL pula, waktu perkhidmatannya akan dilanjutkan hingga 1.30 pagi. Ia melibatkan laluan Taman Sri Muda-Pasar Seni (nombor laluan 751), Subang Suria-Pasar Seni (772), Pandan Mewah-Mushi Abdullah (300), Taman Sentosa-Pasar Seni (640), Terminal Kajang-Lebuh Pudu (450), Taman Melawati-Munshi Abdullah (220), Taman Dato’ Senu-Pasar Seni (180), Taman Jasa Utama-Medan Pasar (173), dan Puchong Utama-Pasar Seni (600).

Untuk Bas Perantara MRT pula melibatkan destinasi ke Kwasa Sentral (laluan T802 dan T803 (gabungan), Sungai Buloh laluan T101 dan T105 (gabungan), T102/T103 dan Stadium Kajang (T460) selain Laluan BRT-Sunway membabitkan stesen Sunway Lagoon.

Bagaimanapun, terdapat enam stesen bagi Laluan Sunway-BRT yang akan dilanjutkan sehingga 1 pagi iaitu USJ 7, South Quay, SunU-Monash, Sun Med, Mentari dan Sunway Setia Jaya.

RapidKL turut menyeru orang ramai supaya menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam bagi mengurangkan kesesakan terutama di kawasan yang akan menganjurkan acara dan pertunjukan untuk menyambut ambang Tahun Baharu 2020.