Perodua Bezza facelift 2020: saksikan siaran langsung pelancarannya disini pada pukul 10 pagi 8 Januari

Perodua telah menyiarkan berberapa video teaser dan juga telah mengumumkan bahawa tempahan untuk Perodua Bezza 2020 telah pun dibuka. Bila pelancaran sebenar model ini? Esok – secara spesifiknya pada 8 haribulan Januari 2020, pukul 10 pagi. Dan kalau anda ada masa, mari saksikan siaran langsung yang kami sediakan menerusi pautan saluran Youtube yang kami letakkan di atas.

Bagi menggambarkan betapa ‘garang’ dan ‘pintar’ Bezza yang dikemaskini ini, Perodua telah menggunakan khidmat dua pemain bola sepak tempatan sebagai ikon iaitu Safee Sali dan Zaquan Adha. Model ini adalah versi penyegaran pertama untuk satu-satunya sedan yang dihasilkan oleh Perodua buat masa ini setelah berada tiga tahun dalam pasaran.

Menerusi video teaser dan juga gambar spyshot yang tersebar sebelum ini, Bezza 2020 nampaknya diberikan perubahan ketara pada bahagian muka – menampilkan lampu hadapan yang lebih nipis dan tajam, bersama bampar hadapan baharu dengan perumah lampu kabus/kemasan liang udara sisi yang direka lebih bersegi dan agresif.

Rekaan lampu belakang masih lagi nampak sama, tetapi bampar pada bahagian ini kelihatan lebih ‘sibuk’ dengan pemadanan kemasan untuk reflektor yang besar dan nampak seperti liang udara palsu seakan pada Axia facelift dan Myvi, serta kemasan seakan diffuser juga jauh lebih besar dari sebelum ini.

Pada bahagian sisi, dapat dilihat kemasan skirt sisi juga berubah bentuk, dan ia kini diberikan set rim aloi dua-tona dengan rekaan baharu. Untuk keseluruhan, Perodua mungkin mahukan Bezza facelift ini kelihatan lebih hampir dengan model sedan konsep Perodua yang muncul pada tahun 2010.

Dalam kabin, Rekaan asas papan pemuka masih lagi nampak sama, tetapi menurut Perodua, Bezza 2020 hadir dengan panel meter diberikan pencahayaan putih yang lebih jelas dari sebelum ini. Kami juga menjangkakan bahawa perehat badan untuk tempat duduk belakang juga akan diberikan perubahan untuk memaksimakan keselesaan.

Seperti juga kembar hatchbacknya Perodua Axia, Bezza AV turut hadir dengan sistem bantuan pemanduan ASA 2.0 yang merangkumi sistem seperti Pre-Collision Warning (PCW), Pre-Collision Braking (PCB), Front Departure Alert (FDA) dan Pedal Misoperation Control (PMC) – semuanya berfungsi melalui kamera pada cermin utama.

Model X dan AV juga akan hadir dengan pelbagai ciri premium lain antaranya sistem kunci pintar bersama butang penghidup enjin, penderia parkir hadapan, gril dengan kemasan krom dan juga rim aloi bersaiz 15-inci. Walau bagaimanapun, hanya Bezza AV yang diberikan cermin sisi boleh lipat berkuasa.

Menerusi pengumuman Perodua sebelum ini, Bezza 2020 disahkan akan dijual dalam empat varian, berbanding lima sebelum ini. Ia bermula dengan model asas Bezza 1.0 GX Manual berharga RM34,580, Bezza 1.0 GX Automatik berharga RM36,580, Bezza 1.3 X Automatik berharga RM43,980 dan model tertinggi Bezza 1.3 AV berharga RM49,980.

Enam warna akan ditawarkan iaitu Ivory White, Glittering Silver, Ocean Blue dan Sugar Brown sedia ada, bersama dua warna baharu iaitu Garnet Red (untuk varian-varian 1.3 liter sahaja) dan Granite Grey. Pembelian model ini datang sekali dengan waranti lima tahun/150,000 km (yang mana terdahulu).

Tiada sebarang perubahan besar untuk sistem mekanikal pada Bezza kemaskini ini, dan ia masih akan dijana enjin 1KR-VE 1.0 liter VVT-i berkuasa 67 hp/91 Nm dan enjin 1NR-VE 1.3L Dual VVT-i berkuasa 94 hp/121 Nm, serta digandingkan dengan kotak gear manual lima-kelajuan atau automatik E-AT empat-kelajuan yang sama.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required