Land Rover Defender serba baharu telah pun diperkenalkan di Singapore Motor Show baru-baru ini, selepas beberapa bulan SUV ini didedahkan di Frankfurt Motor Show 2019.

Model yang dipamerkan ini ialah Defender 110, di mana ia merupakan versi jarak roda yang lebih panjang bagi off-roader selain Defender 90. SUV ini berukuran 5,018 panjang (termasuk dengan roda simpanan yang ditempatkan di pintu belakang), berketinggian 1,967 mm, kelebaran 2,105 mm dengan jarak roda mencecah 3,022 mm.

Defender baharu ini menggunakan senibina DX7 ciptaan syarikat pengeluar ini dan menampilkan binaan monocoque semua-aluminium, menjadikannya lebih sofistikated berbanding model terdahulu. Bagi penggayaannya, ia menampilkan sentuhan lama dan baharu, mengambil sedikit elemen yang asal seperti lampu utama berpetak dengan lampu belakang yang telah dimodenkan.

Manakala gaya dalamannya lebih bersifat minimalis dan elegan. Kebanyakan fungsi dalaman model ini dikawal menerusi skrin sesentuh 10-inci yang terletak pada papan pemuka, sementara kawalan untuk transmisi dan sistem pacuan empat-roda pula terdiri daripada tuas dan dua rotary dial.

Malahan terdapat juga beberapa ciri mewah yang ditampilkan, termasuklah kulit upholstery, paparan kluster instrumen digital, bumbung matahari, beberapa port kuasa dan kawalan suhu untuk corong belakang. Walau bagaimana pun, Defender tetap memiliki olahan yang lebih lasak termasuklah pemegang yang ranggi dan kemasan getah berketahanan tinggi.

Untuk menyesuaikannya dengan laluan mencabar, Defender 110 memiliki jarak kelegaan tanah sehingga 900 mm, sementara sudut pendekatan, rampover dan ketibaan pula masing-masing 38, 28 dan 40 darjah. Ia turut mempunyai Terrain Response 2 dengan enam mod dan sistem suspensi udara pilihan yang berkeupayaan menaikkan kenderaan ini sehingga 75 mm dalam mod off-road, dengan tambahan 70 mm untuk menaikkan jarak ketinggiannya, yang keseluruhannya mencecah 145 mm apabila diperlukan.