Perodua mengesahkan berjaya memperoleh sebanyak 2,825 unit kenderaan bagi pasaran eksportnya pada tahun lalu. Perkara ini diumumkan oleh Presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad dalam pembentangan Prestasi Jualan 2019 pagi tadi.

Walau pun jumlah ini kurang berbanding dengan angka yang disasarkan untuk pasaran eksport bagi 2019 iaitu 3,270 unit, namun rekod yang dicapai ini masih mendahului jumlah yang diperoleh pada tahun 2018 dengan 2,184 unit, iaitu meningkat sebanyak 29.4%. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 1,800 unit merupakan model Myvi yang dieksport ke Indonesia, atau lebih dikenali sebagai Daihatsu Sirion untuk pasaran negara jiran itu.

Manakala pasaran eksport kedua terbesar pula ialah Sri Lanka dengan 583 unit, di mana Bezza menjadi model terlaris bagi sedan bawah 1.0 liter di sana. Perodua turut berjaya menembusi pasaran baharu pada Jun tahun lalu, Seychelles, dengan jualan sebanyak 37 unit. Selain itu, Perodua masih meneruskan pasaran eksport ke Brunei (162 unit), Mauritius (125 unit), Singapura (98 unit) dan Fiji (20 unit).

“Walau pun pasaran ekpsort kami kekal sederhana, namun dapat dilihat ada kemajuan dalam memperkenalkan jenama kami ke pasaran global, malah kami mahu mempertingkatkan angkanya untuk tahun ini,” ujar Zainal.