Perodua mengorak selangkah lagi dalam pasaran eksport selepas melancarkan model Axia di Seychelles, sebuah negara kepulauan di Lautan Hindi, timur Afrika.

Dilancarkan malam tadi, Perodua Axia untuk pasaran di sana ditawarkan dalam varian E MT, G AT, SE dan AV, dengan harga promosi masing-masing 235,000 (*RM71,500), 265,000 (*RM80,600), 275,000 (*RM83,700) dan 290,000 (*RM88,300) Rupee Seychellois.

Semua varian menggunakan enjin 1.0 liter 1KR-VE dengan intelligent variable valve timing serta padanan transmisi manual lima-kelajuan bagi varian E MT manakala transmisi automatik empat-kelajuan bagi varian-varian lain.

“Kami sangat teruja untuk mengeksport kenderaan Perodua ke Seychelles kerana ia memberi peluang untuk memperkenalkan jenama Perodua kepada masyarakat berbilang bangsa dari Afrika dan Eropah yang kerap berkunjung ke negara ini untuk bercuti,” ujar Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd Dato’ Dr Zahari Husin.

Perodua telah melantik SF Hybrid Motors Pty Ltd sebagai pengedar rasminya di Seychelles bagi mengendalikan jualan dan lepas jualan di sana. “Perodua dan SF Hybrid Motors baru-baru ini telah menandatangani MoU bagi memasarkan model Perodua di Seychelles kepada pembeli individu dan fleet,” jelas Zahari.

Di benua Afrika, Perodua juga mengeksport ke Mauritius, di mana lebih 3,000 unit kenderaannya telah dijual sejak 1996. “Kami akui bahawa prestasi eksport kami masih tidak signifikan pada masa ini, namun kami gigih berusaha untuk mengembangkan perniagaan kami.

“Kami sedang bekerjasama dengan rakan teknikal dan teknologi kami, Daihatsu Motor Company of Japan, dengan memanfaatkan pengalaman dan rangkaian mereka untuk merancangkan eksport yang lebih mampan dan menguntungkan,” tambah beliau.