Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengumumkan pemberian diskaun kompaun trafik menerusi kadar khas mulai 1 Februari ini (esok) sehingga 3 Mac hadapan. Ia adalah sempena dengan sambutan Hari Wilayah Persekutuan yang disambut pada setiap 1 Februari.

Menerusi diskaun itu, kompaun trafik yang dibayar sepanjang tempoh 32 hari tersebut, ia ditawarkan pada kadar RM15 setiap notis membabitkan kenderaan jenis motosikal, kereta serta kenderaan berat seperti lori dan bas.

Malah menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh DBKL, pemberian tawaran kadar khas ini kepada warga kota bertujuan membolehkan pesalah lalu lintas membuat penyelesaian terhadap notis kompaun yang masih belum dijelaskan bagi mengelak tindakan senarai hitam diambil terhadap mereka.

DBKL turut berkata, tawaran ini bagaimanapun hanya tertakluk kepada kesalahan lalu lintas, tidak termasuk kes yang sudah dibawa ke mahkamah dengan status (U & M) serta kes senarai hitam berstatus (M).

Buat masa ini, DBKL sudah membawa sebanyak 107,547 kes ke mahkamah membabitkan notis kompaun yang masih tidak dijelaskan pesalah lalu lintas. Di mana sehingga 31 Disember 2019, sebanyak 4,914 kes sudah disenaraihitamkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Orang ramai boleh menikmati kadar khas ini dengan membuat pembayaran atau menyemak menerusi semua kaunter bayaran DBKL serta kaunter Pos Malaysia di seluruh negara. Semakan dan bayaran juga boleh dibuat secara atas talian melalui aplikasi Mobis yang boleh dimuat turun menerusi App Store/Play Store atau melalui portal MyEG di www.myeg.com.my