Perhatian untuk pemilik Proton dengan sistem infotainmen “Hi, Proton”, jenama automotif nasional tersebut mengumumkan bahawa servis streaming muzik secara atas talian sistem berkenaan akan dipindahkan ke aplikasi Joox Music bermula 27 Mac ini, manakala aplikasi asal akan ditutup sepenuhnya pada tengah malam 31 Mac ini.

Macam mana nak buat? Jangan risau, kerana proses ini tidak memerlukan anda ke mana-mana pusat 3S Proton kerana Proton akan melancarkan kemaskini over-the-air (OTA) bermula esok untuk Proton X70, Persona Premium, Iriz Premium dan juga Exora Premium.

Anda boleh lakukan kemaskini sendiri ini di rumah dengan cara berikut:

Setelah enjin dihidupkan, tetingkap kemaskini akan keluar secara automatik pada skrin selama 30 saat sekiranya ada perisian versi baharu untuk dikemaskini.Pilih[Go to upgrade] untuk memuat turun kemaskini. Jika anda tertekan butang [Cancel] secara tidak sengaja, anda boleh lakukan kemaskini manual dengan cara ini:[Settings]> [System]> [GKUI XX.0]> [Update].

Selepas butang [Go to upgrade] dipilih, sistem akan mula memuat turun pakej MPU secara automatik

Selepas pakej dimuat turun, sila pilih [Update now], kemudian pilih [Confirm update] untuk mengemaskini sistem berkenaan. Skrin anda akan restart secara automatik apabila proses tersebut lengkap. Jangan matikan enjin sehingga kemaskini berkenaan benar-benar lengkap.

Akhir sekali, pilih ikon [Settings] pada homepage setelah proses kemaskini lengkap, dan pilih [Restore factory settings]. Pilih [Restore] pada bahagian atas tetingkap untuk proses restart skrin infotainmen anda. Selepas proses ini diingatkan bahawa semua data yang tersimpan termasuk tetapan peribadi anda (sistem offline Baidu, Bluetooth, dan radio) akan hilang.

Untuk menggunakan aplikasi Joox Music, anda terlebih dahulu perlu memuat turun aplikasi tersebut ke telefon pintar anda, dan daftarkan akaun peribadi anda untuk aplikasi berkenaan. Selepas itu, buka aplikasi Joox Music pada skrin infotaiman Proton anda, dan scan kod QR pada telefon pintar anda untuk login kali pertama.

Joox adalah platform streaming muzik secara online yang boleh digunakan secara percuma, dan ia menyediakan lebih dari 30 juta lagu dari pelbagai artis seluruh dunia. Seperti juga aplikasi sebelum ini, anda turut boleh menghasilkan playlist anda sendiri untuk dimainkan dalam kereta.