Pelbagai kempen dijalankan oleh syarikat-syarikat automotif di seluruh dunia bagi mengingatkan orang ramai untuk mengambil langkah berhati-hati ketika pandemik Covid-19 yang mengganas ketika ini – jika Volkswagen, Audi, Hyundai dan pelbagai jenama lain membuat logo kreatif bagi menggalakkan social distancing, Castrol pula hadir dengan kempen #HangUpYourKey untuk menggalakkan orang ramai duduk di rumah bagi memutuskan rangkaian jangkitan Coronavirus ini.

Kempen berkenaan disebarkan dengan penularan video menerusi laman-laman sosial, menampilkan ikon-ikon sukan permotoran dunia seperti anak beranak dari dunia rali Petter dan Oliver Solberg, pemandu F1 pasukan Renault Daniel Ricciardo dan Esteban Ocon, Pelumba MotoGP pasukan LCR Honda Castrol Cal Crutchlow dan ramai lagi yang ‘menggantung kunci’ kenderaan masing-masing dan hanya bermain kereta dan motosikal mainan di rumah.

Di Malaysia sendiri, sehingga petang ini, sebanyak 4,119 kes positif jangkitan Covid-19 ini dikesan, di mana 65-orang dari mereka sudah pun meninggal dunia kerana wabak ini. Jadi sangat penting untuk kita gantung kunci kereta dan motosikal dan tidak keluar rumah bagi memutuskan rantaian jangkitan wabak tersebut.

Hari ini masuk hari ke-22 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung, dan jika rantaian ini masih berleluasa, tempoh yang dijadualkan akan tamat pada 14 April ini mungkin akan dilanjutkan lagi. Kalau tak nak ia disambung, ayuh bantu barisan hadapan negara untuk menjayakan perperangan terhadap Covid-19 ini dengan duduk di rumah, dan tidak sewenang-wenangnya keluar untuk urusan remeh-temeh!