Berikutan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang oleh kerajaan bermula 4 Mei, Modenas telah menambah hari operasi untuk pusat servis sah terpilih daripada dua hari sebelum ini kepada empat hari seminggu.

Sudah tentu, prosedur operasi standard (SOP) seperti yang dicadangkan oleh kerajaan akan diikut, termasuk waktu operasi yang lebih singkat, kakitangan yang terhad serta mematuhi langkah-langkah pencegahan seperti penjarakan sosial dan pemantauan amalan kebersihan setiap masa.

Semuanya ada lima pusat servis Modenas yang termasuk dalam senarai ini iaitu di Subang, Selangor, Ipoh, perak, Gurun, Kedah, Kuantan, Pahang dan Johor Bahru, Johor. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi hingga 3 petang, hari Isnin hingga Khamis.

Pelanggan walaubagaimanapun perlu membuat temu janji terlebih dahulu sebelum datang ke pusat servis, melalui http://bit.ly/mcobookaservice, http://bit.ly/jomservis atau menghantar mesej WhatsApp ke talian Modenas Careline di 019-5708135. Wakil yang bertugas kemudiannya akan mengesahkan slot waktu serta tarikh untuk pelanggan hadir.

Dalam masa sama, Modenas mengumumkan bahagian alat ganti mereka juga telah memulakan operasi untuk menyokong rangkaian stokis, dan pelanggan boleh mendapatkan alat ganti tulen melalui pusat servis serta wakil pengedar berdaftar Modenas di seluruh negara.