Toyota Prius 2020 Edition dilancarkan – 2,020 unit

Ini merupakan Toyota Prius 2020 Edition 2021, di mana model edisi istimewa ini adalah sempena ulang tahun ke-20 model hibrid tersebut diperkenalkan di Amerika Syarikat dan juga akan muncul sebagai model tahun 2021.

Terhad sebanyak 2,020 unit sahaja, 2020 Edition ini dibangunkan berasaskan varian Prius XLE yang dijual di negara berkenaan dan ditawarkan dengan warna Supersonic Red atau Wind Chill Pearl. Kedua-dua warna berkenaan juga akan didatangkan dengan kemasan hitam, termasuk pada B-pillar dan perumah cermin sisi, serta ditampilkan dengan spoiler belakang yang sama dengan warna badan dan juga roda aloi lima-jejari 17-inci kemasan hitam.

Di dalamnya, lebih banyak kemasan hitam ditampilkan termasuk pada tombol gear dan A-pillar, corong udara dan lencana spesifik model yang dipaparkan pada alas lantai dan kunci kereta. Selain itu, senarai kitnya masih sama seperti varian XLE, termasuklah tempat duduk pemandu dengan larasan kuasa lapan-hala dengan fungsi pemanas, roda stereng juga dengan fungsi pemanas, bersama sokongan Android Auto dan Apple CarPlay.

Sebagai sebahagian daripada model 2021 yang dipertingkatkan, ia turut didatangkan dengan Toyota Safety Sense 2.0 secara standard, dengan brek pra-pelanggaran bersama pengesan pejalan kaki dalam pencahayaan rendah, kawalan kelajuan radar dinamik kelajuan-penuh, pemantauan titik buta, kepekaan trafik lintasan belakang, bantuan parkir, pengesan penunggang basikal, kepekaan ketibaan lorong, lampu tinggi automatik dan bantuan isyarat jalan.

Prius yang asal dijual di Jepun pada tahun 1997 dan kemudian memasuki pasaran USA beberapa tahun kemudian. Sejak diperkenalkan, model hibrid ini terus berkembang dan kini telah memasuki generasi ketiga, dan sehingga tahun 2019, lebih 1.9 juta unit terjual di USA.