Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador memaklumkan, sepanjang tempoh lima bulan pertama tahun 2020, sebanyak 800 pemandu mabuk telah ditahan di seluruh negara. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 10 kes telah dituduh di mahkamah dan selebihnya akan menyusul selepas kertas siasatan dilengkapkan.

Laporan yang disiarkan menerusi Sinar Harian turut menyebut, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah bersetuju dengan usaha kerajaan untuk untuk meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) supaya hukuman lebih berat dikenakan terhadap individu yang disabitkan dengan kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah.

Sebelum ini, Abdul Hamid telah menyuarakan ketegasannya menuntut hukuman maksimum terhadap pemandu mabuk yang menyebabkan kemalangan maut apabila salah seorang anggota polis meninggal dunia dalam kemalangan di sekatan jalan raya yang berlaku berhampiran Plaza Tol Kajang Selatan, Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS) pada 3 Mei lalu.

Manakala kes terbaharu pula melibatkan seorang lelaki maut selepas terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta dipandu lelaki disyaki mabuk di Lebuhraya Sultan Iskandar menghala ke ibu negara. Dalam kejadian jam 1.30 pagi itu, mangsa dikenali sebagai Mohamed Zaili Mohamed berusia 44 tahun disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian akibat cedera parah di kepala.

Hujung minggu lalu, menerusi entri di Facebook rasminya, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengarahkan Kementerian Pengangkutan merangka pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) supaya hukuman lebih berat dikenakan terhadap individu yang disabitkan dengan kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah.

Beliau turut memaklumkan pindaan akta ini akan dimuktamadkan pertengahan Jun depan sebelum dibawa ke Dewan Rakyat untuk dibentangkan pada persidangan akan datang.

Mengikut undang-undang sedia ada, individu yang memandu dalam keadaan mabuk boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukuman denda tidak kurang RM1,000 dan tidak lebih RM6,000 atau penjara tidak lebih 12 bulan.

Manakala bagi kesalahan memandu dalam keadaan mabuk hingga menyebabkan kematian pula, pesalah boleh dikenakan hukuman mengikut Seksyen 44 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman denda maksimum RM20,000 dan penjara maksimum 10 tahun.