Shell Malaysia telah melancarkan siri minyak enjin baharu Shell Helix Profesional, yang dihasilkan khas untuk memenuhi keperluan servis OEM spesifik bagi berberapa jenama pengeluar kereta.

Menurut Shell, minyak enjin Helix Proffesional ini akan membolehkan pusat servis rasmi dan bengkel-bengkel pakar satu-satu jenama kenderaan mendapatkan minyak enjin yang memenuhi spesifikasi sama yang diperlukan pengeluar untuk digunakan pada enjin-enjin keluaran mereka.

“Dengan barisan minyak enjin baharu Shell Helix Professional, perniagaan-perniagaan ini kini boleh menggunakan minyak enjin tulen, berkualiti premium dengan prestasi yang telah terbukti dari jenama yang dipercayai dalam satu pakej servis bernilai istimewa,” kata Nyon Kam Yew, pengurus besar di Shell Lubricants untuk Malaysia dan Singapura.

Siri Helix Professional ini dihasilkan dalam dua jenis spesifikasi iaitu Shell Helix Ultra Professional ABB 5W-40, dan juga Shell Helix HX7 Professional SN 5W-30. Dibangunkan untuk enjin petrol dan diesel berprestasi tinggi, Shell Helix Ultra Professional sintetik penuh tersebut diformulasikan dengan teknologi PurePlus dari Shell dan menampilkan minyak asas 99.5% asli yang diambil dari gas asli.

Kedua-dua jenis minyak ini termasuk Shell Helix HX7 Professional SN 5W-30 semi-sintetik juga menampilkan Teknologi Pembersihan Aktif unik dari Shell bagi memastikan enjin anda bersih hampir seperti baru menerusi kebolehannya untuk bertahan terhadap degradasi fizikal dan kimia serta mencegah penghasilan deposit yang merosakkan prestasi, sambil memberikan perlindungan kehausan dan kakisan yang unggul, walaupun dalam keadaan operasi yang melampau.

Baru-baru ini, BMW Malaysia menjadi jenama kereta premium pertama di Malaysia untuk berkerjasama dengan Shell, menggunakan Helix Ultra Professional ABB 5W-40 untuk menservis kenderaan, di mana minyak berkenaan adalah minyak yang spesifik dalam pakej servis minyak pelincir BMW.

Pakej yang bernilai RM500 berkenaan ditawarkan sehingga 31 Disember 2020 nanti, dan boleh didapatkan dengan membuat tempahan temujanji di pengedar dan pusar servis bertauliah BMW.