Kerajaan negeri Kelantan dilaporkan bakal membina litar lumba untuk sukan permotoran di negeri tersebut. Perkara ini disebutkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Wan Roslan Wan Hamat dalam satu laporan oleh akhbar Sinar Harian.

Berita tersebut memetik bahawa Wan Roslan menyebut litar berkenaan adalah salah satu projek di atas tanah seluas 60.7 hektar di Bukit Merbau, dan berberapa lokasi lain seperti di Kota Bahru dan Jeli untuk infrastruktur sukan yang dikhususkan negeri berkenaan, terutamanya untuk fasiliti bagi persediaan penganjuran Sukan Malaysia (Sukma) ke-20 pada 2024.

Walau bagaimanapun, sebarang perincian untuk litar lumba tersebut masih belum jelas, dan Wan Roslan hanya menyatakan litar ini adalah sebahagian dari fasiliti sukan lain termasuk empat fasiliti utama untuk Sukma iaitu stadium utama, stadium tertutup, pusat renang dan velodrom.

“Kerajaan negeri telah membelanjakan RM10 juta untuk membayar tanah rakyat di kawasan Bukit Merbau itu sebagai langkah awal untuk pembinaan kompleks sukan tersebut. Insya-ALLAH semuanya akan berjalan lancar nanti,” katanya ketika merasmikan Penutup Seminar Pembangunan Kejurulatihan Bola Sepak Remaja 2020 di Hotel Grand Riverview, di Kota Bharu Kelantan, semalam.