Isuzu MU-X generasi ketiga telah dianugerahkan penarafan keselamatan lima-bintang daripada Program Penilaian Kereta Baharu untuk Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP), beberapa bulan selepas SUV tujuh-tempat duduk ini diperkenalkan di Thailand pada Oktober lalu.

Keputusan penilaian MU-X ini adalah lanjutan daripada keputusan ujian pelanggaran D-Max yang dikendalikan oleh ASEAN NCAP pada Januari lalu. Menurut laporan terbabit, ia adalah berdasarkan bukti teknikal yang diberikan oleh Isuzu yang menunjukkan platform MU-X memiliki struktur kemalangan dan sistem kekangan yang mirip dengan apa yang diuji pada D-Max.

Untuk ujian perlindungan penumpang dewasa (AOP), MU-X mencatatkan markah sebanyak 30.36 daripada keseluruhan 36 mata, iaitu sedikit kurang daripada D-Max dengan 30.76 mata. Bagi penilaian teknologi perlindungan kepala yang lebih rendah (HPT) menerima dua dari empat mata, dengan penghalang ubah bentuk (ODB) dan ujian impak sampingan yang sama.

Klik untuk besarkan

Sementara itu, bagi perlindungan penumpang kanak-kanak (COP) pula, MU-X menerima 44.37 mata daripada 49 mata penuh, iaitu lebih tinggi berbanding yang dicapai oleh D-Max sebanyak 42.78 mata. Dalam ujian ini, SUV berkenaan menerima 1.59 mata yang lebih tinggi untuk pemasangan dengan 11.37 mata daripada 12 mata penuh, sementara trak pikap berkenaan mendapat 9.78 mata.

Akhir sekali, MU-X turut mendahului D-Max dalam ujian bantuan keselamatan, kerana beberapa varian di Thailand turut ditawarkan dengan brek kecemasan sendiri (AEB), di mana ciri tersebut tidak diberikan pada D-Max. Sekaligus memberikan keputusan dengan mencatatkan 15.85 daripada 18 mata berbanding 13.40 mata yang diterima oleh trak pikap berkenaan.