Kalau Ford Ranger Raptor tampil dengan imej dan prestasi rugged (dari pengeluar) yang lebih cenderung untuk keupayaan off-road, apa yang ada kalau nak gaya tapi dengan kecenderung lebih kepada penggunaan jalanan?

Ada, tapi untuk mereka yang di Eropah; Ranger MS-RT menyuntik sentuhan estetika sukan permotoran dan jalanan untuk trak pikap popular ini. Nampak gaya ia memang ada kredibiliti tersendiri, memandangkan MS-RT ini merupakan kolaborasi dengan pemenang dalam World Rally Championship, M-Sport (ini bukan kena mengena dengan BMW).

Syarikat itu juga diiktiraf sebagai Ford Qualified Vehicle Modifier; kenderaannya dijual oleh pengedar Ford sendiri dan datang dengan jaminan pengeluar. Kemaskini yang dilakukan pada Ranger MS-RT ini adalah buatan tangan, dengan rekaan bampar baru, begitu juga dengan gril dan kemasan karbon hiasan yang digunakan. Tiada pemijak sisi di sini, tetapi digantikan dengan skirting sisi.

Turut dipasang ialah bampar belakang bersepadu – dengan corong hiasan – dan lagi kemasan karbon hiasan pada perumah cermin sisi. Tiga warna luaran disediakan; Frozen White, Sea Grey atau Agate Black. Di dalam, logo MS-RT ada diletakkan di bebrapa tempat, dengan kerusi jahitan sulam.

Versi ini diasaskan daripada model Wildtrak, dengan versi MS-RT ini turut dipasangkan dengan sports bar aerodinamik, sistem infotainmen SYNC 3 dan skrin sentuh lapan-inci dan kamera undur. Untuk enjin, ia menggunakan unit 2.0 liter Bi-Turbo empat silinder, menghasilkan 213 PS dan 500 Nm tork. Ini digandingkan pula dengan kotak gear automatik 10-kelajuan dengan pemilihan pacuan empat-roda.

Apa macam imej Ranger MS-RT ini, boleh lawan yang dah sedia ada?