Dengan lanjutan tempoh PKP 2.0 yang diumumkan ini, industri automotif tempatan mula merasa kesannya. Selain daripada penurunan jualan bagi bulan Januari, Proton juga mengesahkan bahawa jumlah pengeluaran kenderaannya tuurt mengalami kesan akibat daripada bekalan alatan yang tidak mencukupi, dalam usaha syarikat itu untuk memenuhi permintaan.

Seperti dijelaskan oleh CEO Proton Edar, Roslan Abdullah, kelewatan dari pihak vendor dan pembekal akan memberikan kesan kepada kadar pengeluaran Proton, dan hal ini telah berlangsung sejak beberapa lama. “Rantaian bekalan kami terganggu sejak beberapa bulan lalu oleh pandemik Covid-19, menjadikannya sukar untuk memastikan jumlahnya sentiasa cukup untuk mengeluarkan kenderaan. Ini juga situasi yang sama dihadapi oleh pengeluar lain sejak tahun lalu. Tapi, kami berharap dengan ketibaan vaksin, keadaan akan menjadi lebih stabil menjelang pertengahan tahun ini,” tambah beliau.

Walaupun berdepan dengan masalah bekalan, Proton akan tetap meneruskan perancangannya untuk pelancaran produk baru tahun ini. Belum mendedahkan sebarang perincian, Iriz dan Persona sudah dilihat diuji dalam masa terdekat, mencadangkan dua model segmen B itu akan memasuki pasaran mengikut jadual, tidak lama lagi. Model yang diasaskan daripada model Geely juga mungkin akan berada rancangan.

“Kami mempunyai barisan produk yang dipertingkat untuk diperkenalkan nanti, sementara X50 pula akan menunjukkan prestasi jualannya untuk tempoh setahun selepas pengenalannya. Sudah pasti akan ada banyak cabaran, dan keadaan kelaziman baru ketika ini memaksa semua untuk lebih berinovasi dalam perniagaan untuk memenuhi keperluan pelanggan,” tambah beliau.