Kami baru sahaja terima satu lagi set gambar unit ujian prototaip dua buah model baharu Proton yang akan dilancarkan pada tahun hadapan iaitu Proton Iriz dalam versi crossover dan juga sedan segmen-B Persona untuk versi facelift 2021. Set gambar yang kami terima kali ini adalah lebih jelas dari sebelum ini, tetapi ia lebih tertumpu pada bahagian belakang.

Untuk Iriz, kita boleh lihat fender hadapan dan belakang nampak diberikan pelindung badan tambahan yang tiada pada model biasa, dan nampak seperti turut diberikan perubahan pada panel skirt sisi. Ia juga dilihat diberikan rel bumbung bagi melengkapkan rupa seakan crossover.

Idea untuk menjelmakan Iriz dari hatchback kepada crossover segmen-B bukan idea baru dari Proton. Pada 2014, Proton pernah mendedahkan model tersebut dalam bentuk konsep, digelar sebagai Proton Iriz Acitve (dikemaskini sebagai Iriz Active Mk.2 pada 2015).

Manakala untuk Persona facelift, ia nampaknya diberikan lampu belakang LED yang digelapkan. Rekaan bampar belakang juga nampak seakan berubah dengan tidak lagi diberikan kemasan bahagian bawah yang sama seperti model sedia ada. Rim juga berkemungkinan akan tampil dengan rekaan baharu kerana ia turut ditampal dengan pelekat penyamaran.

Berdasarkan gambar bahagian hadapan sebelum ini, Persona facelift 2021 tersebut mungkin akan mengekalkan rekaan kluster lampu hadapan serta lampu nyalaan siang LED yang diletak melintang seperti model sedia ada. Perubahan yang boleh dilihat adalah gril ‘infinite weave’ pada Persona tersebut nampaknya diberikan jalur krom pada bahagian bawah.

Model-model kemaskini ini juga dijangka bakal diberikan perubahan pada sistem transmisi seperti pada Saga 2019, di mana kotak gear CVT automatik asal akan ditukar dengan transmisi automatik konvensional empat kelajuan 4AT yang dibekalkan oleh Hyundai.

Namun barisan enjin sedia ada berkemungkinan besar akan dikekalkan – model asas Iriz dijana oleh enjin 1.3 liter VVT berkuasa 95 PS/120 Nm, manakala varian lebih tinggi serta sedan Persona menerima enjin 1.6 liter VVT berkuasa 109 PS/150 Nm.

GALERI: Model konsep Proton Iriz Active 2014