Proton catat 5,964 pendaftaran pada Jan 2021 – Saga kekal jualan terlaris, perkongsian pasaran capai 18.5%

Proton catat 5,964 pendaftaran pada Jan 2021 – Saga kekal jualan terlaris, perkongsian pasaran capai 18.5%

Proton telah mengumumkan prestasi jualan bagi Januari 2021. Pengeluar kereta nasional ini berjaya menjual sebanyak 5,964 unit pada bulan lalu, menunjukkan penurunan sebanyak 55.1% (atau 7,342 unit) berbanding 13,306 unit yang dicatatkan pada Disember 2020. Malah ia juga menurun sebanyak 29.9% berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu.

Syarikat ini turut berkata, model Saga masih terus menerajui jualan bagi jenama ini, dengan jualan sebanyak 2,583 unit pada Januari. Manakala jualan bagi X50 pula mencecah 1,082 unit dan 892 unit dicatatkan oleh abangnya, X70. Selain itu, Persona pula mencatatkan jualan sebanyak 970 unit, diikuti dengan Iriz dan Exora yang masing-masing menyumbang sebanyak 283 unit dan 153 unit bagi jualan keseluruhan pada bulan yang sama.

Dalam masa yang sama, Proton menjangkakan perkongsian pasaran mampu dicapai pada kadar 18.5%, iaitu kurang satu peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu. Ia menambah bahawa angka keseluruhan adalah kesan disebabkan permintaan yang tidak dapat dipenuhi kerana masalah rantaian bekalan komponen dan juga pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan kedua (PKP 2.0).

“Bulan Januari adalah satu bulan yang agak sukar bagi industri ototmotif Malaysia. Kami mempunyai harapan tinggi bahawa momentum yang dicapai pada akhir tahun lepas akan dibawa ke tahun baharu ini, terutamanya selepas pengumuman insentif PENJANA akan kekal hingga ke pertengahan tahun. Malangnya, pengumuman PKP untuk kali kedua telah menghampakan harapan itu.

*Namun demikian, Proton dan ahli-ahli lain industri otomotif menyokong sepenuhnya langkah yang diambil oleh pihak kerajaan untuk mengawal kadar jangkitan. Keselamatan rakyat Malaysia perlu diutamakan dan syarikat perlu menukar strategi jika ingin mencapai matlamat dalam keadaan pasaran yang telah berubah,” ujar Roslan Abdulah, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required