Rolls-Royce memang sudah biasa menghasilkan kemasan unik tersendiri untuk pelanggan mereka, tetapi ini adalah sesuatu yang baru. Model Bespoke Phantom Extended yang dihasilkan untuk bilionair Jack Boyd Smith Jr. ini menggunakan kayu Koa yang susah didapati dan terletak dalam kategori spesies terlindung.

Kayu ini cuma boleh didapati di Hawaii dan idea untuk menggunakannya pada Phantom ini datang daripada Smith sendiri, yang sangat mengkagumi corak semula jadi pada kayu tersebut. Beliau juga mempunyai kerusi rehat sendiri di rumah yang menggunakan kayu sama.

Pakar kayu Rolls-Royce telah berjaya mendapatkan kayu ini daripada satu pembekal yang menanamnya secara semula jadi, dan ia kemudiannya digunakan pada banyak kemasan di bahagian dalam termasuklah papan pemuka, konsol tengah, pembuka pintu, meja lipat di belakang, serta kotak kutleri yang mengandungi 12 peralatan stainless steel (kotak ini sahaja mengambil masa 500 jam untuk disiapkan).

Untuk bahagian lain, model Phantom pertama yang menggunakan kayu Koa ini dicat dengan warna Packard Blue pada bahagian luar, sama seperti kereta Packard Twelve Coupe tahun 1934 milik Smith manakala bahagian kabin pula menampilkan tempat duduk yang dibalut kulit Dove Grey bersama kemasan Navy Blue.

Kereta ini juga mempunyai lampu gentian optik di bahagian dalam bumbung, monogram Rolls-Royce di bahagian penyandar kepala serta peti penyejuk champagne di belakang bersama dua gelas champagne yang mempunyai tulisan nama Smith. Keseluruhan projek menghasilkan kereta dengan kemasan Koa ini mengambil masa sekitar tiga tahun.