Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan penangguhan sementara perkhidmatan pembaharuan cukai (Lesen Kenderaan Motor, LKM) bagi kenderaan persendirian di semua pejabat pos seluruh negara. Ia akan berlangsung sehingga 31 Mac nanti.

Menurut Pos Malaysia, semua perkhidmatan lain berkaitan kenderaan seperti pembaharuan lesen memandu serta pembaharuan insurans kenderaan tidak terkesan, dan masih boleh dilakukan sepanjang tempoh itu.

Hanya pembaharuan cukai jalan yang digantung sementara; ini juga tidak menjadi masalah kerana Kementerian Pengangkutan membenarkan pemandu yang mempunyai lesen untuk membawa kenderaan yang tamat cukai jalan asalkan ia mempunyai insurans yang sah. Pengguna dinasihatkan untuk menyediakan satu salinan pelindungan insurans dalam kenderaan, sekiranya pengesahan perlu dibuat oleh pihak berkuasa.

Diumumkan akhir bulan lalu, pengecualian pembaharuan cukai jalan dan lesen memandu adalah dari 1 Februari hingga 31 Mac, selaras dengan pengurangan perkhidmatan kaunter di pejabat JPJ.