Beberapa minggu lalu, BMW Motorrad Malaysia telah melancarkan model F 850 GS keluaran khas “40 Years GS Edition” dan kini kami sudah ada galeri penuh model tersebut yang dipamerkan waktu majlis pelancaran beberapa model BMW (termasuk kereta) hari ini. Harga jualannya adalah RM85,500 tidak termasuk insurans, tetapi dengan jaminan tiga tahun dan program bantuan tepi jalan percuma tiga tahun.

Model istimewa ini dikeluarkan sebagai menyambut kewujudan model GS selama lebih 40 tahun dan perbezaan utamanya adalah penampilan yang menggunakan gabungan warna hitam serta kemasan kuning pada pelindung tangan, panel tepi serta tempat duduk. Rim spoked bersaiz 21 inci di hadapan dan 17 inci di belakang pula menggunakan jenis aloi yang berwarna emas.

Selain daripada itu, model ini juga dipasang terus dengan pakej Comfort, Touring, Dynamic dan Active, yang melengkapkan ia dengan sistem tanpa kunci, pemanas tangan, pemerhati tekanan angin tayar, Dynamic ESA (suspensi elektronik), Cruise Control, rak barangan, Shift Assist Pro, ABS Pro, Dynamic Traction Control (DTC) dan empat mod tunggangan.

Untuk bahagian teknikal lain, ia masih lagi sama dengan F 850 GS biasa yang diambil sebagai asas, iaitu dipacu oleh enjin dua silinder 853 cc bersama padanan kotak gear enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 95 hp pada 8,250 rpm dan 92 Nm tork pada 6,250 rpm.

Bahagian brek motosikal adventure ini menggunakan unit cakera berkembar 305 mm bersama angkup dua piston di hadapan, serta cakera 265 mm bersama angkup satu piston di belakang. Pelindung radiator serta tongkat tengah yang sebelum ini ditawarkan sebagai pilihan tambahan diberi secara terus pada model edisi khas ini.