Sebelum ini, harga runcit bahan api secara mingguan akan diumumkan pada setiap petang Jumaat dan dilaksanakan mulai keesokannya, Sabtu, sehinggalah Jumaat hadapan. Amalan ini telah berlangsung sejak pengumuman harga runcit bahan api secara mingguan dilaksanakan.

Walau bagaimana pun, mulai minggu ini, Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) mengubah jadual mingguan tersebut. Di mana harga runcit bahan api utama tersebut akan diumumkan pada setiap petang Rabu dan dilaksanakan pada setiap Khamis sehinggalah Rabu minggu hadapan.

Untuk minggu bertarikh 4 hingga 10 Mac 2021, MOF mengesahkan tiada perubahan harga bagi bahan api Petrol RON 97, RON 95 dan juga diesel. Harganya masih sama seperti yang diumumkan Jumaat lalu iaitu harga petrol RON 97 kekal pada paras RM2.35 seliter, begitu juga dengan RON95 yang berharga RM2.15 seliter.

Manakala harga runcit diesel kekal pada paras RM2.15 seliter untuk gred Euro 2M dan Euro 5 pula berharga RM2.25 seliter.

Kesemua harga itu efektif mulai 12.01 tengahmalam ini, 4 Mac, sehinggalah Rabu hadapan, 10 Mac 2021.

Menurut MOF, harga pasaran sebenar bagi petrol RON 95 dan diesel telah meningkat melebihi paras harga siling yang telah ditetapkan. Walau bagaimana pun, kerajaan akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara.