Dalam satu laporan yang dikeluarkan oleh Nikkei Asia, Nissan dan Mitsubishi dikatakan sedang membangunkan kereta kompak (kei car) elektrik yang akan dijual di Jepun tahun hadapan pada harga sekitar dua juta yen (RM75,472) tanpa subsidi. Dengan subsidi tempatan di bandar seperti Tokyo, harganya boleh jatuh sehingga 1.5 juta yen ((RM56,597).

EV kompak ini akan menggunakan platform serta pek bateri yang sama, dan dijangka boleh memberi jarak gerak sekitar 200 km. Idea ini sudah diketengahkan oleh Nissan sebelum ini dengan mempamerkan IMk Concept waktu Tokyo Motor Show 2019.

Kereta yang berbentuk petak ini mempunyai ukuran panjang 3,434 mm, lebar 1,512 mm dan tinggi 1,644 mm, sekaligus meletakkannya hampir dengan syarat kei car. Ia juga mempunyai ruang dalam seperti kabin rehat serta teknologi sambungan dan ProPILOT terkini.

Mitsubishi juga pernah menjual EV kompak iaitu i-MiEV, tetapi harganya agak tinggi berbanding harga yang dinyatakan di atas. Di Jepun, kei car menyumbang 40% daripada jualan keseluruhan kenderaan di negara itu, dan semestinya, versi EV diperlukan untuk meningkatkan jumlah kenderaan elektrik di atas jalan. Harganya juga perlulah mampu milik.

GALERI: Nissan IMk Concept 2019