Pada 2019, GAC Honda iaitu syarikat kerjasama antara GAC Group dan Honda Motor Company telahpun mendedah Honda Breeze, SUV berasaskan Honda CR-V yang diberikan muka berlainan khas untuk pasaran China. Menerusi Auto Shanghai 2021 yang sedang berlangsung, Breeze kini diperkenalkan dalam versi plug-in hybrid (PHEV).

Ini merupakan model PHEV pertama yang ditawarkan oleh GAC Honda, dan ia dihasilkan selepas CR-V juga ditawarkan dalam versi rangkaian kuasa berkenaan pada September tahun lalu. Honda Breeze PHEV ini bakal dijual secara rasmi di China bermula separa kedua 2021.

Breeze PHEV ini menampilkan rupa yang hampir serupa dengan versi petrol dan hibrid biasa. Perincian yang membezakannya dari varian rangkaian kuasa lain adalah port pengecaj yang berada pada sebelah belakang kanan SUV ini, bersama kemasan kebiru-biruan pada logo Honda yang dilekatkan.

Walau bagaimanapun, GAC Honda masih belum mendedahkan sebarang spesifikasi teknikal untuk Breeze PHEV ini. Namun syarikat berkenaan ada menyatakan bahawa ia masih menggunakan sistem Sport Hybrid i-MMD dengan tambahan fungsi pengecaj. Jadi, kemungkinan besar Breeze PHEV ini akan menggunakan sistem Sport Hybrid e+ yang sama seperti pada CR-V PHEV.

Sistem tersebut terdiri dari sebuah motor elektrik berkuasa 184 PS dan tork maksima 315 Nm, digandingkan dengan enjin petrol 2.0 liter kitaran Atkinson empat-silinder berkuasa 145 PS dan tork maksima 175 Nm, bersama transmisi CVT bagi mengalirkan terus kuasa dari enjin ke roda pada kelajuan lebih tinggi.

CR-V PHEV juga diberikan bateri lithium-ion 17 kWj yang membolehkan ia bergerak dengan hanya kuasa elektrik sejauh 85 km, serta penggunaan bahan api serendah 1.3 liter untuk setiap 100 km. Selain dari PHEV ini, Honda turut membawa satu lagi model dengan teknologi elektrifikasi ke Auto Shanghai 2021 iaitu Honda SUV e:prototype.