Ford Evos buat penampilan di Auto Shanghai 2021 — semi-autonomous Tahap 2, skrin lebar 1.1 meter

Ford Evos buat penampilan di Auto Shanghai 2021 — semi-autonomous Tahap 2, skrin lebar 1.1 meter

Untuk pameran Auto Shanghai 2021 tahun ini, Ford telah memperkenalkan model crossover Evos terbarunya. Ia kenderaan pertama yang dibangunkna di bawah pelan China 2.0 syarikat itu, dan juga model pertama yang menggunakan pendekatan “Progressive Energy in Strength” yang diselaraskan dengan estetika China.

Ini bermakna, Evos menjadi model pertama Ford yang dibangunkan oleh pasukan di China dengan memanfaatkan kepakaran global jenama itu, dan direka berdasarkan pengalaman konsumer serta senario pemilikan di China, ujar Ford.

Tak banyak yang turut dikongsikan berkaitan Evos. Sekilas pandang, ia berkongsi sedikit persamaan dengan rekaan Mustang Mach-E yang turut dipamerkan di Shanghai ketika ini dan dibuka untuk tempahan di China. Mach-E dijual pada harga dari 265,000-379,900 renminbi (RM167,925-RM240,735) di sana.

Ford Evos buat penampilan di Auto Shanghai 2021 — semi-autonomous Tahap 2, skrin lebar 1.1 meter

Mach-E adalah kenderaan elektrik-bateri sepenuhnya, sementara Evos mungkin akan melibatkan juga enjin pembakaran dalaman, memandangkan gril depannya terbuka untuk masukan udara, serta panel instrumen kelebaran penuhnya turut mempunyai paparan rev counter di bahagian pemandu.

Skrinnya berukuran 1.1 meter lebar, dan ini turut melibatkan kluster instrumen digital 12.3-inci berserta skrin sentuh 27-inci dengan resolusi 4K. Evos dilengkapi aspek elektrikal Fully Networked Vehicle dan seni bina elektronik untuk menyokong kemaskini perisian secara over-the-air (OTA).

Sistem infotainmennya dikuasakan oleh Ford Sync+ 2.0, dan digabungkan dengan teknologi AI Baidu bersekali dengan eko-sistem aplikasi digitalnya. Evos juga menandakan kedatangan fungsi Virtual Personal Assistant pertama Ford, dengan mod “Co-Driver” pertama untuk industri bertujuan menjadikan perjalanan lebih cekap dan menyeronokkan bagi pemandu dan penumpang.

Ford Evos buat penampilan di Auto Shanghai 2021 — semi-autonomous Tahap 2, skrin lebar 1.1 meter

Paparan dengan kelebaran pernuhnya boleh digunakan untuk pelbagai tujuan, antaranya memaparkan status kenderaan, navigasi dan papan tanda trafik. Penumpang sisi juga boleh mencapai kandungan hiburan dari sebelah mereka, sementara pemandu boleh menggunakan navigasi pada paparan sebelah yang satu lagi tanpa gangguan.

Evos hadir dengan fungsi bantuan pemandu oleh BlueCruise, pertama kali bagi Ford yang menawarkan bantuan pemanduan Tahap 2 yang membolehkan pemandu mengendalikan kenderaan tanpa input tangan pada seksyen yang telah ditetapkan awalnya (Hands-Free Blue Zones). Penggunaan C-V2X (vehicle-to-everything communication) pula membolehkan pemandu menghindar halangan dan menambah kecekapan.

Versi ini yang dipamer di Shanghai 2021 dijangka akan masuk produksi oleh kerjasama Changan Ford di China, dan akan mula dijual melalui rangkaian pengedaran Ford NDSD.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required