Pada 28 Jun lalu, perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan penawaran moratorium bayaran semula pinjaman selama enam bulan, seperti PKP yang pertama tahun lepas. Namun kali ini, ia dibuka untuk semua orang, dari individu B40 dan M40, hinggalah T20, perusahaan kecil dan sederhana (SME) serta perniagaan mikro.

Selain daripada itu, permohonan moratorium kali ini juga dijadikan lebih mudah dengan tiada sebarang dokumen seperti bukti potongan gaji atau pemberhentian kerja diperlukan. Apa yang perlu dilakukan cuma mohon dengan bank dan tanda tangan perjanjian pinjaman yang telah dipinda.

Bagi yang mempunyai pinjaman dengan Maybank, anda boleh menghubungi talian pelanggan 1-300-88-6688, +60378443696 (untuk pelanggan luar negara), atau hantarkan emel ke weassist@maybank.com. Selain daripada itu, anda juga boleh membuat temu janji untuk berjumpa terus dengan wakil di bank cawangan, Pusat Pembiayaan Auto atau Pusat Pengurusan Kualiti Aset Maybank.

Ada dua pelan yang disediakan oleh Maybank untuk moratorium ini. Pertama, penangguhan penuh bayaran semula selama enam bulan, dan kedua, penangguhan 50% bayaran semula selama enam bulan. Anda perlu ingat, ini cuma adalah penangguhan dan bukannya bayaran dihapuskan terus.

Satu contoh disediakan oleh Maybank dengan mengambil seseorang yang mempunyai pinjaman RM50,000 untuk tempoh sembilan tahun, dengan faedah sebanyak 2.80% dan baki bayaran semula selama 36 bulan. Tanpa sebarang moratorium, jumlah yang perlu dibayar setiap bulan adalah RM580, dengan baki sebanyak RM19,441 untuk 36 bulan yang selebihnya.

Apabila mengambil moratorium bayaran semula penuh selama enam bulan, bayaran semula peminjam akan ditangguhkan selama enam bulan, dan bayaran bulanan RM580 seperti biasa akan disambung semula pada bulan ketujuh.

Bagi pilihan pelan ini, cas RM471 dikenakan, dan tempoh bayaran semula ditambah enam bulan, menjadi 42 bulan. Baki keseluruhan pinjaman yang perlu dibayar kini menjadi RM19,912, iaitu setelah RM471 tadi ditambah dengan baki asal RM19,441.

Sekiranya mengambil pelan potongan bayaran semula sebanyak 50% untuk enam bulan pula, peminjam perlu membayar RM290 setiap bulan untuk tempoh enam bulan itu, dan pada bulan ketujuh bayaran semula akan menjadi RM580 seperti asal.

Bagi pelan moratorium kedua yang disediakan oleh Maybank ini, caj yang dikenakan bagi contoh di atas adalah RM258, dan ia menjadikan baki keseluruhan bayaran pinjaman RM19,699, berbanding asalnya RM19,441.

Satu lagi yang berbeza, apabila mengambil pelan pemotongan 50% ini, tempoh bayaran semula cuma dipanjangkan selama tiga bulan, dan bukannya enam bulan seperti pilihan pelan pertama. Walaubagaimanapun, menurut Maybank, bagi kedua-dua pelan ini, caj tambahan perlu dibayar pada hujung tempoh perjanjian bayaran semula, bersama bayaran bulanan biasa.