Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) kini telah memperkenalkan versi dikemaskini bagi aplikasi mudah alih Volkswagen Cares yang kini turut memuatkan beberapa ciri baru, sebagai tambahan fungsi lepas jualan lain yang memang tersedia di dalamnya sejak 2019.

Menurut VPCM, aplikasi baru ini dibangunkan dengan mengambil kira daripada pelanggan dan kini menjadi seperti pusat sehenti maya bagi segala urusan dan keperluan jualan dan lepas jualan bagi pelanggan. Sebagai tambahan kepada pengurusan maklumat kenderaan pelanggan serta penjadualan temujanji servis dalam talian, pengguna juga boleh berhubung dengan Volkswagen Malaysia dan rangkaian pengedarnya.

Aplikasi Volkswagen Cares juga memuatka peringatan bagi Pelan Insurans Volkswagen, dan membantu pelanggan untuk menguruskan penggunaan baucar yang diterima. Kemaskini masa depan yang dirancang untuk aplikasi berkenaan termasuk sistem ganjaran, serta kaedah pembayaran.

Aspek lepas jualan juga termasuk termasuk pilihan untuk mengambil dan menghantar kenderaan bagi temujanji servis, pemeriksaan servis 5-bintang percuma dalam talian, Service Cam serta beberapa pelan pembayaran dan pembayaran tanpa tunai.

Volkswagen Malaysia mempunyai sekitar 30,000 pemilik berdaftar, dan lebih 50% daripada jumlah ini merupakan ahli program Volkswagen Care Plus (VCP) dengan kenderaan berusia lima tahun atau lebih, kata pengarah urusan VPCM, Erik Winter dalam satu kenyataan.

Menggantikan versi terdahulu dengan serta-merta, aplikasi mudah alih Volkswagen Care yang terbaru ini tersedia di Apple App Store bagi pengguna iOS, dan juga Google Play Store bagi pengguna Android.