Pengeluar motosikal dari United Kingdom, Triumph Motorcycles telah menyiarkan teaser sebuah model baru yang dinamakan sebagai Speed Triple RR. Bersama teaser ini, ia dikatakan cuma sebagai sebuah rekaan prototaip, dan kita masih tidak mengetahui sama ada model produksi sebenar akan dikeluarkan ataupun tidak.

Bagi yang mengenali jenama ini, Speed Triple adalah model naked yang telah melalui beberapa generasi dan ia menggunakan enjin tiga silinder lebih besar berbanding ‘adiknya’, Street Triple. Dalam barisan model yang ditawarkan sekarang, Speed Triple dipacu enjin 1,160 cc yang boleh menghasilkan kuasa sehingga 177.5 hp dan 125 Nm tork.

Walaubagaimanapun, Speed Triple RR yang ditunjukkan di dalam teaser ini mempunyai fairing hadapan (setakat yang boleh dilihat adalah pada bahagian atas sahaja), menjadikan ia kelihatan lebih kepada sebuah Daytona, iaitu model sports Triumph yang mempunyai fairing penuh. Daytona paling besar pernah dikeluarkan oleh Triumph adalah Daytona 955i yang berada dalam pasaran hingga tahun 2006.

Triumph mungkin mempunyai alasan sendiri kenapa tidak menggunakan nama Daytona pada model prototaip yang ditunjukkan dalam teaser ini, dan kita cuma akan mengetahuinya apabila ia ditunjukkan secara penuh, mungkin tidak lama lagi. Anda ada sebab yang boleh difikirkan? Mungkin fairing yang digunakan hanya pada bahagian atas dan bawah masih terdedah?

Daripada pemerhatian kami, bahagian pemegang model yang ditunjukkan dalam teaser ini sedikit rendah berbanding Speed Triple, tetapi tidak terlalu rendah seperti kebiasaan pada model Daytona yang memberi keutamaan kepada tunggangan sporty. Bentuk fairing pula lebih ke arah moden, bukan seperti cafe racer, dan seperti sudah siap untuk produksi kerana datang dengan lampu serta cermin sisi.