Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) telah pun melancarkan Pas Keluarga Malaysia yang bertujuan untuk menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam untuk beriadah dan mengunjungi lokasi tarikan di Lembah Klang. Majlis pelancarannya telah disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebentar tadi.

Bakal dijual pada 1 Disember 2021, pas perjalanan ini membolehkan setiap keluarga warganegara Malaysia seramai empat orang di dalam satu kumpulan menikmati perjalanan satu hari tanpa had menggunakan perkhidmatan LRT, MRT, Monorel dan Bas Rapid Transit–Laluan Sunway (BRT) pada hari Sabtu, Ahad dan hari cuti umum.

Menurut Prasarana, pas berkenaan boleh dibeli di mana-mana stesen LRT, MRT, monorel dan BRT pada harga RM15 untuk pakej empat orang. “Diharapkan denganppengenalan pas ‘Keluarga Malaysia’ dapat menggalakkan warga negara Malaysia beriadah bersama-sama sambil berbelanja di pusat-pusat membeli belah yang terdapat di sekitar jaringan pengangkutan awam di Lembah Klang dan Selangor.

Ia juga diharap dapat menggalakkan pelancong domestik untuk menggunakan pengangkutan awam serta melawat tempat-tempat menarik di sekitar Lembah Klang, selain membantu menaikkan semula ekonomi peniaga kecil di sekitar pusat bandar, selaras dengan inisiatif ‘Rapid KL Supports #Keluarga Malaysia’, yang turut diumumkan pada majlis berkenaan,” kata Prasarana menerusi kenyataan yang dikeluarkan.