Acura Integra 2023 didedah – bermula RM126k, 1.5L VTEC Turbo, 200 hp/260 Nm, 6-kelajuan manual & CVT

Acura Integra 2023 didedah – bermula RM126k, 1.5L VTEC Turbo, 200 hp/260 Nm, 6-kelajuan manual & CVT

Hanya selepas sekitar enam bulan Acura mengumumkan bahawa mereka akan menghidupkan semula nama Integra, kini model produksi sebenar Integra 2023 secara rasminya telah pun didedahkan. Seperti yang anda boleh lihat, model produksi Integra ini tampil dengan rupa yang sama seperti versi prototaipnya yang diperkenalkan pada Disember lalu.

Seperti yang diketahui, Integra generasi baharu ini masih dibina berasaskan falsafah penghasilannya bagi model-model generasi sebelum ini iaitu diasaskan dari platform yang sama dengan Civic. Untuk model 2023 ini, sudah tentu ia merupakan kembar kepada Civic generasi ke-11 sedia ada.

Oleh itu, ia turut dijana oleh enjin yang sama iaitu unit 1.5 liter empat silinder VTEC Turbo. Angka kuasa yang dihasilkan oleh enjin berkenaan juga dilihat sama seperti talaan yang diberikan pada Civic Si pasaran Amerika Syarikat iaitu 200 hp pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 260 Nm bermula 1,800 hingga 5,000 rpm.

Enjin ini juga dibekalkan dengan sistem ekzos jenis gegelung baharu, membolehkan ia “menghasilkan bunyi ekzos yang beremosi bagi memberikan pengalaman pemanduan Integra yang lebih intim”, dakwa Acura.

Acura Integra 2023 didedah – bermula RM126k, 1.5L VTEC Turbo, 200 hp/260 Nm, 6-kelajuan manual & CVT

Berbanding Civic Si yang hanya dihasilkan dengan kotak gear manual, Acura Integra 2023 ini pula menampilkan transmisi CVT automatik secara standard. Menurut Acura, kotak gear CVT pada Integra ini telah ditala secara spesifik untuk enjin turbo berkuasa tinggi berkenaan, dan ia memberikan input pendikit yang cepat serta diberikan program Step Shift yang memberikan tukaran gear maya ketika memecut.

Pemandu turut diberikan pedal penukar gear pada roda stereng secara standard bagi membolehkan mereka memilih gear seakan gear manual pada kotak gear CVT tersebut.

Namun bagi mereka yang mahukan tukaran gear sebenar, Acura turut menawarkan kotak gear enam-kelajuan manual untuk Integra 2023. Melihat pada spesifikasi, kotak gear manual ini nampaknya diambil terus dari Civic Si kerana ia bukan sahaja diberikan nisbah gear rapat, tuil gear jenis short-shift dan juga sistem rev-match yang membolehkan anda menurunkan gear secara agersif tanpa kemahiran heel & toe, malah ia turut diberikan LSD jenis helical bagi membolehkan kedua-dua tayar hadapan ‘mengigit’ permukaan jalan ketika mengambil selekoh.

Acura Integra 2023 ini juga dibekalkan dengan Integrated Dynamics System (IDS) yang menawarkan tiga mod pemanduan iaitu Comfort, Normal dan Sport. Pilihan setiap mod berkenaan akan menala semula respon pendikit,pemetaan untuk transmisi (bagi model CVT), rasa terhadap stereng dan juga warna pada paparan instrumen.

Acura Integra 2023 didedah – bermula RM126k, 1.5L VTEC Turbo, 200 hp/260 Nm, 6-kelajuan manual & CVT

Bagi pembeli yang memilih model A-Spec bersama Technology Package, ia juga akan dibekalkan dengan larasan bunyi dalam kabin, serta satu lagi mod pemanduan iaitu “Individual”. Dengan mod ini, pemandu boleh membuat sendiri kombinasi larasan IDS mengikut selera masing-masing.

Model A-Spec dengan Technology Package ini juga dibekalkan dengan suspensi jenis adapatif menerusi Adaptive Damper System (ADS). Dengan suspensi ini, karekter penyerap hentak turut akan berubah mengikut mod pemanduan yang dipilih.

Acura Integra 2023 ini hadir hanya dalam satu bentuk badan iaitu liftback lima-pintu. Walaupun generasi-generasi Integra sebelum ini lebih popular muncul dengan badan tiga-pintu, Integra sememangnya ada dihasilkan dalam versi liftback lima-pintu sejak generasi pertama. Malah Integra liftback lima-pintu juga sebenarnya adalah model pertama dengan logo Acura dilancarkan di Amerika Syarikat pada tahun 1986.

Dengan asas badan yang sama, boleh dilihat Integra menampilkan bentuk tiang-A, garis bumbung dan cermin tingkap sisi yang hampir sama dengan Civic sedan. Bagi menghasilkan rupa sebuah model liftback, but belakang pada Integra ini tidak sama dengan Civic Hatchback, tetapi ia lebih seperti Civic sedan yang diberikan pintu hatch. Bayang sisi badan, garis bumbung dan bentuk but belakang Integra ini turut membolehkan ia digelar sebagai Coupe lima-pintu.

Acura Integra 2023 didedah – bermula RM126k, 1.5L VTEC Turbo, 200 hp/260 Nm, 6-kelajuan manual & CVT

Rekaan bonet hadapan yang tidak bersambung dengan lampu dan gril juga adalah sama seperti Civic, namun ia diberikan muka yang lebih dengan gaya signatur terkini Acura iaitu lampu hadapan LED JewelEye bersama lampu jalur lampu nyalaan siang “Chicane” bina dalam, dan juga gril Diamond Pentagon tanpa kerangka.

Lampu belakang turut dihasilkan dengan konsep yang sama seperti bahagian hadapan. Manakala bampar belakang pula tampil ringkas dengan hanya reflektor melintang pada setiap sisi, bersama ruang plat pendaftaran di tengah, serta kemasan diffuser berwarna hitam berkilat yang turut menyerlahkan sepasang tip ekzos berbentuk oval.

Bagi memberikan ‘aura’ dari model-model terdahulu, perkataan ‘INTEGRA’ turut diukir pada bampar – di bawah lampu kiri hadapan dan kanan belakang – sama seperti model-model Integra generasi sebelum ini, atau secara spesifiknya pertama kali tampil pada model generasi ketiga.

Integra 2023 ini ditawarkan dengan rim aloi 17-inci secara standard, namun Acura turut menawarkan pilihan tingkat taraf untuk rim 18- dan 19-inci. Pembeli yang memilih pakej pengayaan A-Spec pula akan menerima penampilan lebih garang dengan perincian seperti kemasan hitam berkilat pada keliling tingkap sisi serta muka hadapan dan belakang, lip spoiler pada but belakang, rim aloi Shark Gray 18-inci bersama tayar prestasi 235/40R18 serta lencana A-Spec pada fender hadapan dan penutup but belakang.

Manakala dalam kabin, Integra nampaknya masih berkongsi banyak perincian yang sama dengan Civic, namun diberikan beberapa ciri yang lebih unik. Liang penghembus penghawa dingin pada Integra ini tidak merentangi sepenuhnya papan pemuka seperti Civic, dan elemen sarang lebah pada liang tersebut diganti dengan elemen rekaan seperti batu permata.

Juga terdapat perapi tambahan diletakkan pada papan pemuka bahagian penumpang yang bersambung pada konsol tengah, bagi mengasingkan ruang kepada pemandu, mewujudkan papan pemuka yang nampak lebih fokus kepada pemandu. Tombol gear juga menampilkan rekaan yang sedikit berbeza untuk Integra ini berbanding Civic.

Integra datang dengan Precision Cockpit secara standard, dan ia menampilkan paparan instrumen digital 10.2-inci untuk pemandu, skrin sesentuh tujuh-inci untuk sistem infotainmen yang turut menyokong Apple CarPlay dan Android Auto, dan sistem bunyi dengan lapan pembesar suara.

Manakala untuk pembeli yang memilih Technology Package, mereka akan menerima tingkat taraf skrin infotainmen lebih besar bersaiz sembilan-inci, sistem bunyi 3D ELS Studio dengan 16-pembesar suara, Android Auto dan Apple Carplay hubungan tanpa wayar, sokongan Alexa, pengecas telefon pintar tanpa wayar Qi dan juga paparan head-up 5.3-inci.

Perincian-perincian lain yng turut diberikan termasuk sistem lampu suasana, tempat duduk hadapan larasan elektrik, upholsteri kulit, sistem telematik AcuraLink, sistem kemasukan tanpa kunci dengan butang penghidup enjin, serta bumbung suria berkuasa.

Untuk keselamatan, Acura Integra ini didatangkan standard dengan sistem bantuan pemanduan AcuraWatch, yang menampilkan fungsi seperti brek kecemasan automatik, Pengenal Tanda Traik (TSR), cruise control adaptif (ACC) dan sistem bantuan kekal lorong (LKAS). Khas untuk model yang menggunakan kotak gear CVT, ia juga menerima sistem Traffic Jam Assist (TJA).

Acura Integra 2023 ini akan dijual di pasaran Amerika Syarikat dengan harga bermula sekitar USD30,000 (RM125,760). Tempahannya kini dibuka, dan pelanggan terawal yang menempah bakal menerima kereta mereka bermula musim bunga nanti. Ia bakal diproduksi di fasiliti di Marysville, Ohio, iaitu barisan produksi yang sama menghasilkan Acura TLX, dan ia juga merupakan Integra pertama yang dihasilkan di AS.Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required